Príbeh prvej webkamery je ako zo sitcomu. Išlo o lenivých vedcov a kávovar

TA3 ČTK
4.9.2021 11:00

Webová kamera, dnes úplne bežná vec, má svoj počiatok v pohodlnosti vedcov britskej Cambridgeskej univerzity. Je to jeden z prípadov, keď realita pripomína skôr filmovú fikciu, napríklad populárny sitcom Teória veľkého tresku.

Príbeh prvej webkamery je ako zo sitcomu. Išlo o lenivých vedcov a kávovar
TASR/AP

Vysielala desať rokov

Tunajších počítačových odborníkov totiž nebavilo chodiť s šálkou v ruke cez polovicu budovy, aby tam zistili, že je kávovar prázdny. Umiestnili preto k nemu kameru, napísali špeciálny program a začali prenášať obraz kávovaru na svoje počítače, aby presne vedeli, kedy je káva pripravená.

Keď sa krátko na to začal používať internet, umiestnili vedci obrázok kávovaru ako vôbec prvého objektu, sledovaného kamerou, na počítačovú sieť. Kamera, ktorá si vzápätí získala veľkú popularitu na postupne sa rozvíjajúcom internete, vysielala zhruba desať rokov. Vypli ju 22. augusta 2001 po tom, čo sa počítačové laboratórium odsťahovalo do novej budovy.

Hviezda internetu

Z univerzitného kávovaru sa vo svojej dobe stala skutočná hviezda internetu. Na stránku s prvou webovou kamerou sa pripájalo takmer 2,5 milióna návštevníkov z rôznych častí sveta. "Bolo to veľmi populárne, pretože to uviedli do prevádzky v čase, keď toho nebolo na internete veľa na pozeranie," citoval pred časom denník The Times jedného z vedcov Dana Gordona.

Jeho kolega Quentin Stafford-Fraser dodal, že program pre kávovar bol pravdepodobne užitočnejší než čokoľvek iné, čo pri svojej práci na počítačových sieťach urobil. Posledný obraz nasnímaný touto kamerou je stále možné vidieť na webe univerzity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok