V Rusku otvorili už desiate hniezdo záchrany

TASR TA3
1.11.2012 12:54

Nové hniezdo záchrany pre nechcených novorodencov otvorili dnes v ruskom meste Kiriši neďaleko Petrohradu pre rodičov, ktorí chcú beztrestne a anonymne odovzdať svoje deti na adopciu. Aktivisti zo združenia Kolíska nádeje si od zriadenia už v poradí desiateho takéhoto zariadenia sľubujú záchranu mnohých ľudských životov.

V Rusku otvorili už desiate hniezdo záchrany

"Aj keby sme zachránili len jedno dieťa, bude to stáť za to," citovala agentúra AP lekárku Taťjanu Sobolevskú, zástupkyňu primára novorodeneckého oddelenia nemocnice v Kiriši. Požehnať "kolísku" prišiel pravoslávny kňaz Nikolaj Muravľov, ktorú ju označil za "ostrov bezpečia".

Zariadenie je vybavené zvukovou signalizáciou, ktorá po vložení dieťaťa zalarmuje sestričky. Nedisponuje však bezpečnostnými kamerami, aby bola zachovaná anonymita.

Šéfka mimovládnej organizácie Kolíska nádeje Jelena Kotovová si podľa vlastných slov želá, aby prípady odložených detí pritiahli celonárodnú pozornosť. V Rusku každý mesiac podľa oficiálnych štatistík odložia matky po narodení v priemere vyše desať detí, tvrdí Kotovová. Skutočný počet takýchto detí ale môže byť podľa nej aj trojnásobný.


V rokoch 2010-11 zaznamenala ruská polícia 268 prípadov usmrtenia novorodencov. Ruské médiá prinášajú pravidelne informácie o prípadoch, keď nájdu novorodenca odloženého v lese, kontajneri na odpadky či na ďalších nenápadných miestach. Naposledy zaujal najmä prípad, keď muž našiel trojdňové bábätko odložené v igelitke v lese pri Petrohrade, ktoré napokon prežilo.


Do Ruska prenikla myšlienka zriaďovať hniezda záchrany z krajín EÚ, kde ich v ostatných rokoch vzniklo veľké množstvo i v malých nemocniciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok