5 prekvapivých príčin, prečo vaše sliepky jedia vajcia

5 prekvapivých príčin, prečo vaše sliepky jedia vajcia Zdroj foto: Unsplash

Môže sa s tým stretnúť každý chovateľ sliepok, a pritom sa tomu dá zabrániť. Existuje 5 prekvapivých príčin, ktoré spôsobujú, že chovaná hydina konzumuje svoje vajíčka. 

5 prekvapivých príčin, prečo vaše sliepky jedia vajcia

Príliš svetlý priestor na znášanie vajec

Sliepky radšej znášajú vajíčka v tmavých odľahlých kútoch. Nemajú rady, keď na nich svieti jasné svetlo. Ak v kurníku používate svetlo alebo dokonca sú hniezda na znášanie vajec umiestnené na priamom slnečnom svetle, možno by stálo za to, aby ste ich niečím zatienili.

Nielenže to vašim sliepkam poskytne súkromie, ktoré potrebujú, aby mohli v pokoji sedieť (bez nadmerného mrvenia a pohybu, ktoré môže viesť k rozbitiu vajec), ale tiež ostatné sliepky neuvidia už znesené vajíčka. Tým sa zníži pokušenie sliepok konzumovať vajíčka.

Rozbité vajíčka

Konzumácia vajec sa najčastejšie začína iba z čírej zvedavosti. Vajce sa rozbije a zvedavá sliepka sa rozhodne vyskúšať jeho obsah. Keď už však raz hydina vyskúša chuť vajec, tak ľahko na ňu nezabudne. Preto konzumácii vajec zabráňte tým, že znížite pravdepodobnosť rozbitia vajíčka. Vajcia napríklad pravidelne zbierajte, aby sa v hniezde nezhromaždili pokope. Potrebujete tiež veľa hniezd, aby sa sliepky nebili o priestor pre znášanie. Hniezda tiež naplňte čerstvou podstielkou.

Nebezpečné ľudské jedlá, ktoré škodia vášmu psovi a mačke, časť II

Nedostatok výživných látok

Nedostatok vápnika alebo bielkovín je jedným z najčastejších dôvodov konzumácie vajíčok. Aj keď kurčatá pravidelne kŕmite a majú kedykoľvek voľný prístup k potrave, môže sa stať, že chovaná hydina nemá dostatok životne dôležitých živín. V dôsledku toho začne jesť svoje vlastné vajcia. Vápnik a bielkoviny nie sú jedinými živinami, ktoré vašim vtákom môžu chýbať. Môžu mať tiež nedostatok horčíka, fosforu alebo vitamínu D.

Stres

Nielen ľudia, ale i chovaná hydina môže byť stresovaná. V dôsledku toho začne konzumovať znesené vajíčka. Príčiny stresu v prípade sliepok sú napríklad nedostatok potravy, málo vody, parazity či prítomnosť predátora a podobne.

Dehydratácia

Sliepky mnohokrát jedia vlastné vajíčka, keď sú dehydrované. Vajcia obsahujú veľké percento vody, takže klovanie vajíčok je dobrý spôsob, ako sa hydina môže napiť.

Našťastie je tento problém celkom ľahko diagnostikovateľný a napraviteľný – jednoducho do výbehu sliepok pridajte ďalšie napájadlá.