Ochromený New York prichádza denne o 200 miliónov dolárov

TASR
1.11.2012 10:27

Vyčíňanie superbúrky Sandy predstavuje pre New York, finančnú metropolu východného pobrežia USA, každý nasledujúci deň do obnovenia bežného chodu mesta stratu okolo 200 miliónov dolárov (153 miliónov eur).

Ochromený New York prichádza denne o 200 miliónov dolárov
SITA

Sumu vyčíslil šéf daňovej správy mesta New York John Liu v rozhovore pre agentúru Rueters.

New York každý deň vyprodukuje svojou ekonomickou aktivitou približne dve miliardy dolárov. Desať percent z tejto sumy sa v nasledujúcich dňoch úplne z obehu stratí, čo bude mať podľa Liua neblahý vplyv na daňové príjmy mesta.

"Za ostatné dni sa hospodárska činnosť znížila na približne 20 percent oproti bežnej prevádzke.
Nepredpokladáme, že by sa väčšia časť ekonomickej aktivity stratila úplne, len sa oddiali. Úplná škoda by nemala presiahnuť miliardu dolárov," konštatoval Liu.

Okrem toho mesto zaznamenalo obrovské výdaje už počas príprav na príchod hurikánu. Vynaložili takmer 30 miliónov dolárov na ťažkú techniku, dopravu, vybavenie dočasných ubytovní, pracovnú silu, jedlo a ďalšie položky. Oproti hurikánu Irene v roku 2011, keď mimoriadne vyčlenili 12 miliónov dolárov, je to nesmierny nárast, povedal šéf daniarov.


Podľa amerických bezpečnostných zdrojov môže byť búrka Sandy vôbec najdrahšou v histórii USA. Náklady na obnovu by podľa odhadov mohli dosiahnuť až 20 miliárd dolárov (takmer 15,5 miliardy eur). Škody v New Yorku z toho predstavujú približne tretinový podiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok