Okrem Bratislavy a Trnavy už SMER-SD vybral kandidátov na županov

SITA
1.11.2012 10:16

Kandidátmi Smeru-SD na županov v budúcoročných regionálnych voľbách budú v Košickom, Prešovskom, Žilinskom, Nitrianskom a Banskobystrickom samosprávnom kraji terajší predsedovia vyšších územných celkov.

Okrem Bratislavy a Trnavy už SMER-SD vybral kandidátov na županov
SITA

Smer-SD teda podporí Petra Chudíka (Prešov), Zdenka Trebuľu (Košice), Juraja Blanára (Žilina), Vladimíra Maňku (Banská Bystrica) a Milana Belicu (Nitra). V Trenčianskom kraji sa o podporu voličov za Smer-SD bude uchádzať poslanec a exminister obrany Jaroslav Baška. Agentúre SITA to potvrdila predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková.

"Otvorená zostáva Bratislava a Trnava, kde nevieme, či budeme podporovať terajšieho župana Tibora Mikuša, alebo postavíme vlastného kandidáta," uviedla Laššáková. Rešpektuje, že predseda SDKÚ-DS a bratislavský župan Pavol Frešo je silný kandidát. "Ak by bol kandidát celej opozície, tak náš kandidát by mal sťaženú situáciu. Uvidíme, čo spraví SaS, čo sa stane na pravej strane spektra. Rešpektujem právo krajského predsedu, aby sme na tú tému nič nezverejňovali, pokiaľ nie sú veci vyjasnené," priblížila Laššáková. Všetkých nominantov Smeru-SD na šéfov samosprávnych krajov predstavia na straníckom sneme 8. decembra v Trnave. "Pre nás je podstatné, že máme svojich kandidátov na županov. Sú to ľudia, ktorí prešli ohňom volieb a v praxi sa osvedčili, ukázali, čo vedia. Aj v zložitých ekonomických podmienkach sa župy snažia plniť tie kompetencie, ktoré im zákon zveruje. Možno je tu aj tá výhoda, že župani sú zároveň zo strany, ktorá je vládna a možno tá pomoc a komunikácia je tým pádom lepšia," dodala.

Regionálnym voľbám v Smere-SD venujú veľkú pozornosť. "Keďže sú rok a pol po parlamentných voľbách, tak budú takým našim testom, ako reaguje naša voličská základňa na opatrenia, ktoré robíme," vysvetlila.

Smer-SD pripravuje volebnú stratégiu a zvažuje, či pôjde do koalícií alebo o hlasy voličov zabojuje samostatne. Rovnako ako samostatný postup Laššáková pripúšťa koalície s niektorou z pravicových strán alebo so SNS či ĽS-HZDS. Všetko závisí od toho, ako bude vyzerať situácia na pravej strane politického spektra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok