Ako vypestovať mak obyčajný správne

ako vypestovať mak obyčajný správne Zdroj foto: Pixabay

Chcete priniesť žiarivú červeň do vašej záhrady? Spoznajte tipy, ako vypestovať mak obyčajný správne.

Pestovanie maku obyčajného alebo inak maku poľného či vlčieho prináša do záhrady aj niečo iné ako žiarivo červenú farbu. Divý mak je symbolom spomienky na 1. svetovú vojnu, keď na bojiskách rástli návaly maku. Svedkom tejto udalosti sa stala báseň – „Na flámskych poliach“ od kanadského dobrovoľného lekára, poručíka Johna McCrae, ktorý sa inšpiroval divo rastúcim, červeným makom na bojisku. Ako vypestovať mak obyčajný správne, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Manuál pestovania maku: Spoznajte tisícročnú tradíciu

Zaujímavosti o maku obyčajnom

Divý mak pozná skoro každý z nás, vďaka jeho ostro sýtej červenej farbe. Semená maku obyčajného môžu ležiace spať v zemi dokonca až 80 rokov a neustále klíčiť, aj keď je pôda narušená. Tento divoko rastúci kvet je synonymom nespútanej prírody, ktorá si vždy nájde cestu pre život, a ktorú nemožno skrotiť. Prirodzenou farbou maku obyčajného je červená farba, ale po hybridizácii a selektívnom pestovaní ho dokázali ľudia priviesť k niekoľkým kultivátorom s odtieňmi oranžovej, ružovej, žltej a dokonca už aj bielej farbe.

ako vypestovať mak obyčajný správne
Zdroj foto: Pixabay

Ako správne pestovať mak obyčajný

Kvety maku kvitnú zvyčajne od neskorej jari až do začiatku leta. Keďže ide o divoký kvet, nepotrebuje skoro žiadnu náročnú údržbu, čo je jedna z jeho výhod pri pestovaní. Dokonca vyžaduje aj veľmi málo vody. Rastlina nie je prieberčivá ani čo sa týka pôdy a nepotrebuje ani prerezávanie. Na to, aby ste správne vypestovali mak obyčajný, je potrebné disponovať dostatočným priestorom v záhrade, a mať tento kvet v obľube.

 

Je mak obyčajný toxický?

Keďže mak je známy ako ópium, má mierne toxické účinky pre cicavce. Môže za to obsah alkaloidu rhoeadin. Ale aby mal akýkoľvek účinok, musel by sa skonzumovať v obrovskom množstve. Najčastejšie s ním môžu prísť do kontaktu hospodárske zvieratá. Keďže v sebe mak obsahuje nízku úroveň toxicity, je možné ho používať aj ako liek. Je známy ako mierne sedatívum a používa sa pri výrobe pleťových krémov. Semená maku sa bežne používajú pri pečení.