Súd odsúdil exmajiteľa baru Fatima Ondreja Janíčka na peňažný trest

TA3 TASR
31.8.2021 17:57

Okresný súd Bratislava I odsúdil v utorok podvečer bývalého majiteľa trenčianskeho baru Fatima Ondreja Janíčka na peňažný trest 160 eur. Ak sumu neuhradí, mal by si odpykať mesiac vo väzení. Ondrej Janíček čelil obžalobe za činy krivej výpovede a ohovárania v súvislosti s vyjadreniami na margo niekdajšej sudkyne a bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej.

Fatima
TASR/Radovan Stoklasa

Podľa samosudcu Jána Goliana sa však Ondrej J. dopustil trestného činu krivého obvinenia, keď v listoch, ktoré adresoval na ministerstvo spravodlivosti, generálnu prokuratúru či na Prezídium Policajného zboru SR uviedol, že Monika J. mala prijať úplatky. "Obžalovaný mal v úmysle spôsobiť poškodenej trestné stíhanie," zhodnotil samosudca.

Podnikateľ sa však podľa Goliana nedopustil ohovárania. "Či už ako sudkyňa alebo štátna tajomníčka musí zniesť poškodená väčšiu mieru verejnej kontroly a ohováranie nemá priestor pri verejnej kontrole verejných činiteľov. Keď niekto vykonáva verejnú moc, musí byť uzrozumený s tým, že bude vystavený zvýšenej kritike," odôvodnil samosudca. Pripustil, že keby sa Ondrej J. priznal a skutok oľutoval, uvažoval by o upustení od trestu.


 

Golian skonštatoval, že výpoveď bývalej sudkyne Moniky Jankovskej nebral do úvahy, pretože sa v minulosti ukázalo, že poškodená vo viacerých veciach klamala. "Nepoznám inú osobu, ktorá by tak poškodila sudcovský stav. Viem, že mi to popularitu nezvýši, ale súd tu nie je na to, aby bol obľúbený," dodal Golian. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, Ondrej Janíček sa odvolal. Monika Jankovská zažalovala podnikateľa po tom, čo Ondrej Janíček tvrdil, že ako niekdajšia sudkyňa prijala úplatok tri milióny slovenských korún za to, aby ho odsúdila.

Žaloba bola na OS Bratislava I od roku 2017 a v minulom roku a v tomto roku sa vo veci viackrát pre pandémiu nekonalo. Jankovská bola obvinená v kauze prevodu baru Fatima od jesene 2020. V marci 2020 ju zadržali v rámci akcie Búrka a následne minulý rok obvinili aj v rámci akcie Víchrica. Spor medzi ňou a podnikateľom trvá približne 20 rokov. Podnikateľ, ktorý o bar prišiel, keď ho o neho pripravila skupina okolo zavraždeného bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho, dosiahol minulý rok v októbri obnovu konania na Okresnom súde v Trenčíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok