Mikulec si váži rozhodnutie Kovaříka, jeho obvinenie považuje za účelové

TA3 TASR
31.8.2021 16:10

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) si váži rozhodnutie Petra Kovaříka odísť z funkcie policajného prezidenta. Vníma to ako štátnické gesto. Minister je presvedčený, že obvinenie Kovaříka bolo účelové a že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania.

Mikulec si váži rozhodnutie Kovaříka, jeho obvinenie považuje za účelové
TASR/Martin Baumann

"Vážim si to, že pristúpil k takémuto kroku napriek tomu, že som, rovnako ako on, presvedčený, že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. Moju dôveru má a vždy mal. Skutočnosť, že sa rozhodol z funkcie odísť preto, aby chránil česť a dôveryhodnosť Policajného zboru, svedčí o jeho vysokom morálnom kredite, snahe chrániť Policajný zbor a ísť príkladom pre jeho príslušníkov," povedal v stanovisku minister.

Mikulec dodal, že si Kovaříka váži nielen ako prezidenta Policajného zboru, ale aj ako človeka. "Vážim si jeho rozhodnutie o to viac, že mám zásadné pochybnosti o obvinení, ktoré mu bolo vznesené. Som presvedčený, že toto obvinenie bolo účelové," pripomenul.

Urobil viac ako jeho predchodcovia spolu

Odchod Petra Kovaříka z funkcie vníma predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) ako rozhodnutie smerujúce k tomu, aby neboli ohrozené ďalšie vyšetrovania veľkých káuz. Krúpa si myslí, že Kovařík odolával tlakom na tieto vyšetrovania, ktoré sa týkajú bývalých vysokopostavených osôb štátu. Dodal, že šéf polície urobil počas svojho pôsobenia viac ako jeho predchodcovia spolu.

Krúpa ocenil Kovaříka za začatú reformu Policajného zboru, ktorá už podľa neho bola nutná a mala by priniesť aj postupnú očistu polície. "Táto očista so sebou prináša aj rôzne spravodajské hry, ktoré majú za cieľ spochybniť a delegimitizovať celý proces boja proti korupcii. Vnímam jeho rozhodnutie odstúpiť s cieľom, aby neboli ohrozené ďalšie vyšetrovania týchto veľkých káuz," doplnil.

Strana Za ľudí rešpektuje rozhodnutie policajného prezidenta Petra Kovaříka odísť z funkcie. "Vnímame to ako prejav uváženého rozhodnutia," uviedla strana v stanovisku.

Policajný prezident Kovařík o odchode z funkcie aj z Policajného zboru informoval v utorok. Na ministerstvo vnútra už doručil žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru. Odísť chce k 15. septembru, po návšteve pápeža Františka na Slovensku. Odchádza do civilu.

Kovařík tvrdí, že si nevie predstaviť zotrvať vo funkcii policajného šéfa ako obvinený. Krajská prokuratúra v Bratislave ho obvinila 26. augusta zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Kovařík obvinenie odmieta a podal voči nemu sťažnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok