Ako bude vyzerať nový akademický rok? Prezenčnú výučbu chcú udržať čo najdlhšie

TA3
30.8.2021 13:01

Začína sa školský rok a spolu s ním pomaly nastupuje aj nový akademický rok na vysokých školách. Ako bude vyzerať? Podľa ministerstva školstva naďalej platí odporúčanie, aby maximálna miera výučby prebiehala prezenčne.

Záleží aj od farieb okresov

Štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis na tlačovej konferencii uviedol, že zostáva na vysokých školách, ako si zorganizujú a kedy otvoria svoj akademický rok. Týka sa to aj spôsobu výučby, ktorý môže byť prezenčne, hybridne alebo dištančne. Zdôraznil však, že odporúčanie rezortu školstva zostáva rovnaké, a to aby sa čo najviac učilo prezenčne. Podľa neho sa bude situácia odvíjať aj od toho, v akých farbách bude Covid semafor.

V oranžových okresoch sa počíta s režimom OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní Covid-19) . V zelených okresoch obmedzenia podľa neho nebudú. Ak by sa situácia zhoršovala, bude sa obmedzovať aj počet študentov prítomných na výučbe. "Vysoké školy môžu mať aj svoje semafory, treba sa pozerať na to, ako to budú mať zorganizované," uviedol. "Internáty sú epidemiologickým rizikom, budú riešené v rámci Covid semafora," dodal Paulis. "Pomôcť môže najmä očkovanie, vysokoškoláci sú zodpovední. Podľa prieskumu 82 % záujemcov o bývanie na internáte je už zaočkovaných aspoň prvou dávkou." dodal.

Školám vyčlenili 15 miliónov eur

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil vyzdvihol diskusiu s predstaviteľmi Úradu verejného zdravotníctva. "Rektori dostali mnohé odpovede a odporúčania od ÚVZ, dohodli sme sa na ďalších postupoch. Podmienky budú také, aby bola zachovaná bezpečnosť zdravia študentov aj učiteľov. Zaočkovanosť zamestnancov vysokých škôl je veľmi vysoká 80 až 90 %," uviedol s tým, že pre vysoké školy boli vyčlenené aj financie na zmiernenie dopadov covidovej krízy, čo sa týka najmä internátov a jedální. Ide o vyše 15 miliónov eur.

Manuál pre vysoké školy pripravuje hlavný hygienik Ján Mikas. "Pandémia ešte neskončila. ÚVZ vypracuje usmernenie pre jednotlivé vysoké školy, ktoré bude slúžiť ako pomôcka. Aj keby sa situácia postupne menila, budeme súčinní a budeme adekvátne reagovať," dodal.

Podľa Vladimíra Krčméryho ide aj o snahu dodržať usmernenie WHO a prezenčnú výučbu udržať čo najdlhšie. "Pochopili to rektori aj hygienici, chceme byť medzi sebou solidárni a ohľaduplní," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok