Kvety heliotropov: Spoznajte krásky, ktoré sa obracajú k slnku

Kvety heliotropiov Zdroj foto: Pixabay

Voňajú ako čerešňový koláč, no kvety heliotropov sú vysoko toxické.

Kvety heliotropov prirovnávajú záhradníci vôňou k vanilke, zatiaľ čo iní sa prikláňajú k vôni čerešňového koláča. Omamná vôňa kvetov nie je jedinou zaujímavosťou tejto exotickej rastliny. Heliotropium alebo inak skrutec peruánsky je svojím výzorom veľmi fascinujúca trvalka. Jej názov je odvodený z gréckych slov „helios“ čo v preklade znamená „slnko“ a „tropos“, čo znamená „obrátiť sa“. Keďže kvety skrutca rastú v jednostranných zhlukov a obracajú sa za slnkom, získali tento odvodený názov.

Tieto rastliny zo záhrady sú pre sliepky nebezpečné

Ako pestovať heliotropium

Heliotropium sa pôvodne pestuje v subtropických oblastiach Peru. Zbožňuje slnko a denne potrebuje minimálne 6 hodín slnečného žiarenia. To ale neznamená, že neobľubuje naše horúce letá! Skôr sa prikláňa k rannému slnku ako popoludňajším vysokým teplotám, ktoré môžu jemné kvety heliotropov spáliť. Rastliny nie sú náchylné na škodcov ani na choroby, preto ich pestovanie nie je príliš náročné.
Čo sa týka hnojiva, heliotropky potrebujú hnojivo s vysokým obsahom fosforu. Ak ich mienite pestovať na záhrade, pohnojiť by sa mali raz za mesiac. Ak ich mienite pestovať v nádobách, tak minimálne každé dva týždne.

Kvety heliotropov: Spoznajte krásky, ktoré sa obracajú k slnku
Zdroj foto: Pixabay

Toxická, ale omamná

Nakoľko je heliotropium vysoko toxická rastlina, odporúča sa jej pestovanie skúseným záhradkárom, poprípade by sa mali vysádzať do závesných kvetináčov, ku ktorým nemajú dosah malé deti a zvieratá. Skrutec je nebezpečný okrem detí aj pre domácich maznáčikov či hospodárske zvieratá. Všetky časti tejto rastliny sú toxické, pri ich použití a konzumácii dochádza k zlyhaniu pečene a dokonca až k smrti. Napriek jej smrtiacim účinkom ide o rastlinu, ktorá vás svojou vôňou omámi a svojim vzhľadom očarí. Vďaka týmto vlastnostiam ju niektorí záhradkári ešte nezavrhli.

 

Odrody heliotropie sú nasledovné

  • Heliotropium arborény
  • Heliotropium indicum
  • Heliotropium amplexikaule
  • Heliotropium curassavicum

Varovanie!

Nezabudnite, že kvety heliotropia sú vysoko toxické pre mačky, psov a hospodárske zvieratá a ich užitie môže viesť až k smrti. Vo vysokom množstve môže byť rovnako toxický aj pre ľudí, preto je potrebné s rastlinou narábať opatrne.