Kŕmenie vtákov cez letné obdobie – viete o tom všetko?

Kŕmenie vtákov cez letné obdobie – viete o tom všetko? Zdroj foto: Pixabay

Leto sa môže javiť ako pohodlný vtáčí bufet, kedy je všade dostatok potravy. Kŕmenie vtákov v lete vám pomôže prilákať rôzne druhy operencov na váš dvor. Viete, ktoré jedlá sú pre vtákov cez letné obdobie najvhodnejšie? Viac si povieme v nasledujúcom článku.

Existuje mýtus, ktorý hovorí, že kŕmenie vtákov cez letné obdobie robí z vtákov lenivé a závislé tvory na vašej potrave. Jednoducho povedané, zdomácnejú. Táto povera ale nie je pravdivá, nakoľko štúdie ukázali, že vtáky žijúce vo voľnej prírode príjmu maximálne 25 % potravín z krmív a pre mnohé iné druhy operencov je tento počet ešte nižší. Leto je ideálnym časom na kŕmenie vtákov z týchto dôvodov:

– Dlhé letné dni nám umožňujú vidieť vtáčích rodičov, ktorí kŕmia svojich potomkov.
– Možnosť zahliadnuť vtáky s rôznym sfarbením, ktorí prídu navštíviť kŕmidlo.
– Vtáky sa v letných mesiacoch nachádzajú v chovnom perí, čo nám uľahčuje ľahšiu identifikáciu podľa farieb.
– Operenci vo vašej záhrade vám pomôžu opeliť pestované rastliny.

Kŕmenie vtákov cez letné obdobie – viete o tom všetko?
Zdroj foto: Pixabay

Ktoré jedlá sú cez leto najlepšie?

Arašidy

Vylúpané arašidy sú lahôdkou pre sýkorky, sojky a brhlíka. Môžete ich nasypať do kŕmidla alebo ich umiestniť do špeciálneho arašidového podávača, alebo ich primiešať do zmesí zo semien. Pre vtáky sú nebezpečné ochutené arašidy, takže sa vyhnite akýmkoľvek ochuteným orieškom, sladkým aj slaným.

Ovocie

Najviac obľubujú ovocie práve spevavé vtáky. Môžete im ponúknuť plátky banánu, kusy jabĺk a oranžové kúsky pomaranča, ktorými prilákate muchárika sivého, sýkorky, slávika obyčajného, brhlíka, červienku obyčajnú alebo škovránka poľného.

Ako fungujú ekologické lapače na škodce

Semená

So žiadnym druhom semien nič nepokazíte, no medzi najvhodnejšie patria slnečnicové semená, ktoré sú vhodné pre širokú škálu rôznych druhov vtákov. Skúste si prilákať okrem vrabcov aj stehlíka obyčajného alebo drozda.

Želé

Želé je pre operencov sladká pochúťka, ktorú si radi vychutnajú rovnako ako ovocie. Ak chcete pritiahnuť na dvor ďateľa, použite hroznové alebo jablkové želé. Tento druh obľubuje aj drozd sťahovavý, muchárik sivý alebo vzácny druh trupiala vlhovitého, ktorého počty rokmi výrazne ubudli.