Environmentálni aktivisti protestovali vo finančnej štvrti Londýna. Polícia zadržala 16 ľudí

TA3 TASR
28.8.2021 08:24

Aktivisti z environmentálneho hnutia Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) demonštrovali v piatok v centre Londýna proti finančnému sektoru podporujúcemu využívanie fosílnych palív.

Environmentálni aktivisti protestovali vo finančnej štvrti Londýna. Polícia zadržala 16 ľudí
TASR/AP (ilu)

Centrom londýnskej finančnej štvrte City protestne a do rytmu bubnovania pochodovali stovky ľudí. Niesli pritom transparenty s nápismi ako "Prestaňte financovať klimatický chaos" či "Vo fosílnych palivách nie je budúcnosť". Demonštranti sa zastavili pred kanceláriami spoločnosti Maples poskytujúcej finančné a právne poradenstvo, kde vyvesili plagát s nápisom "postavené za krvavé peniaze".

"Zamerali sme sa na firmu Maples, ktorá využíva daňové raje, aby sa vyhla plateniu daní," uviedla jedna z protestujúcich, 47-ročná Trina. Dodala, že "v hľadáčiku" aktivistov je ešte mnoho ďalších obdobných spoločností, bánk či poisťovacích firiem. Demonštranti už skôr v piatok v Londýne obliali červenou farbou kancelárie banky Standard Chartered a demonštrovali aj pred  budovou Bank of England.

Londýnska Metropolitná polícia oznámila, že za rôzne trestné činy či prečiny zadržala 16 ľudí.

Aktivistov z Extinction Rebellion podporila organizácia Global Justice Now zasadzujúca sa za sociálnu spravodlivosť vo svete. Na svojom účte na Twitteri napísala, že takéto banky a korporácie profitujú zo základných príčin klimatickej krízy. "Je absolútne správne, že sa dnes stali terčom nenásilnej priamej (protestnej) akcie," dodala skupina.

Hnutie Extinction Rebellion založené v roku 2018 v Británii združuje klimatických aktivistov, ktorí pomocou občianskej neposlušnosti zameriavajú pozornosť širokej verejnosti na nečinnosť v otázke globálneho otepľovania. Skupina pravidelne organizuje demonštrácie zamerané proti bankám, finančným inštitúciám, energetickým firmám a mediálnym organizáciám.

Hnutie odštartovalo v pondelok v Londýne svoje dvojtýždňové protesty, v rámci ktorých vyzýva svetových lídrov, aby podnikli kroky nevyhnutné v boji s klimatickými zmenami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok