Slovensko je 36. najprosperujúcejším štátom

SITA
31.10.2012 12:12

Slovensko je 36. najprosperujúcejšou krajinou spomedzi 142 krajín sveta. Vyplýva to z prieskumu Legatum Institute. Z našich susedov majú lepší pocit prosperity v Rakúsku (16. miesto), Česku (28.) a Poľsku (32.). Slabší pocit prosperity majú v Maďarsku (39.) a na Ukrajine (71.).

Slovensko je 36. najprosperujúcejším štátom
Prosperity.com

Podľa indexu prosperity, ktorý inštitút zostavil pre tento rok, sa najlepšie žije v Nórsku, Dánsku a Švédsku. Do prvej desiatky patria aj Austrália, Nový Zéland, Kanada, Fínsko, Holandsko, Švajčiarsko a Írsko.

Legatum Institute ďalej informoval, že z prvej desiatky vypadli USA, a to prvýkrát za obdobie, počas ktorého inštitút index prosperity zostavuje. USA klesli na 12. miesto, pričom smerom nadol ich zatlačilo najmä zhoršenie podindexu podnikania a príležitostí.

Veľká Británia sa umiestnila na 13. mieste, Nemecko na 14. mieste, Francúzsko na 21. mieste, Japonsko na 22. priečke, Čína na 55. mieste a Rusko skončilo na 66. stupienku. Najhorší pocit prosperity majú v Stredoafrickej republike, Kongu a v Afganistane.

Legatum Institute svoj index zostavuje na základe tradičných ekonomických ukazovateľov, ale aj na základe pocitu spokojnosti obyvateľstva. Inštitút poznamenal, že napriek najhoršej finančnej kríze v moderných dejinách sa za posledné štyri roky zvýšil pocit prosperity vo všetkých regiónoch sveta.

Až 27 z 30 krajín, ktoré majú najvyšší index prosperity, sú však demokracie. Prieskum pokrýval 142 krajín, ktoré obýva 96 % svetovej populácie a na tvorbe globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) sa podieľajú 99 percentami.

Mapa prosperity: Zelená označuje najúspešnejšie krajiny, červená najmenej úspešné. Krajiny v bielej farbe sa nehodnotili

mp.JPG
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok