Zomrel klinický onkológ a bývalý riaditeľ Národného onkologického ústavu Ivan Koza

TA3 TASR
27.8.2021 14:23

Zomrel klinický onkológ, učiteľ a bývalý riaditeľ Národného onkologického ústavu v Bratislave prof. MUDr. Ivan Koza, DrSc. Onkológii sa venoval viac ako 50 rokov, za svoje celoživotné dielo bol ocenený Krištáľovým krídlom. Informoval o tom referát internej a externej komunikácie onkologického ústavu.

Zomrel klinický onkológ a bývalý riaditeľ Národného onkologického ústavu Ivan Koza
TASR/Štefan Puškáš

Ivan Koza pripravil onkologický program pre Slovensko, je spoluautorom onkologického programu WHO. Bol autorom a spoluautorom viac ako 200 odborných publikácií. Venoval sa predovšetkým liečbe akútnych leukémií a malígnych lymfómov, sústredil sa na ochorenia prsníkov.

Začínal na onkológii vo fakultnej nemocnici v Martine, kde pôsobil na onkologickej aj internej klinike. Od roku 1966 pracoval v Národnom onkologickom ústave, kde viedol internú kliniku. Neskôr pôsobil aj v Onkologickom ústave v Buffale v USA, kde zaviedol alogénne transplantácie kostnej drene. Ako profesor hosťoval na Michiganskej univerzite v USA.

V rokoch 2001 až 2004 bol riaditeľom Národného onkologického ústavu v Bratislave. Bol tiež predsedom a členom Slovenskej onkologickej spoločnosti či dlhoročným hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR. Pôsobil na Univerzite Komenského aj Slovenskej zdravotníckej univerzite. Bol tiež konzultantom Svetovej zdravotníckej organizácie pri onkologických programoch v Srí Lanke, Indii, Sudáne a vo Švajčiarsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok