Hlas vyzýva na stiahnutie návrhu reformy zdravotníctva. Tvrdé odpovede pre Pellegriniho

TA3 TASR
27.8.2021 13:10

Mimoparlamentný Hlas-SD vyzýva ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského a vládu SR, aby zastavili plánovanú reformu zdravotníctva. Ako v piatok na tlačovej konferencii povedal predseda strany a poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini v Liptovskom Mikuláši, reforma sa má vrátiť na prepracovanie.

Hlas vyzýva na stiahnutie návrhu reformy zdravotníctva. Tvrdé odpovede pre Pellegriniho
TASR/Pavel Neubauer

V Liptovskom Mikuláši funguje 160 rokov

Šéf strany vysvetlil, že potrebu reformy chápu, ministrovi ale vyčíta, „že začína odvrchu“. „Jasne vyzývam vládu, aby v tejto otázke počúvala regióny, aby mapovala situáciu, aby sa odborne rozhodovala, pretože narobí toľko chaosu v prípade nemocníc a zdravia ľudí, že tie škody budú flagrantné a nenapraviteľné,“ povedal.  

Členovia strany poukázali na to, že v Liptovskom Mikuláši funguje nemocnica 160 rokov a po novom má byť jednou z 22 nemocníc, v ktorých chce Ministerstvo zdravotníctva SR zrušiť akútnu zdravotnú starostlivosť.

Vracanie eurofondov

Podpredseda Hlasu-SD a člen zdravotníckeho výboru NR SR Richard Raši uviedol, že v liptovskej nemocnici sa ročne vykoná 1100 chirurgických operácií, vyše 600 úrazovo-chirurgických zákrokov, viac než 1000 gynekologických operačných zákrokov vrátane cisárskych rezov a ročne sa v nej narodí viac ako 650 detí. Zdôraznil, že v blízkosti je aj najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku. Upozornil, že mnohé z nemocníc, ktoré chce ministerstvo zrušiť, dostávajú veľké investície z eurofondov, ktoré bude musieť Slovensko vracať. 

Podľa slov podpredsedníčky strany Zuzany Dolinkovej reforma nerieši kľúčové problémy slovenského zdravotníctva. Za jeden z najväčších považuje stabilizáciu zdravotníckeho personálu.„Viac ako 110.000 zdravotníkov potrebujeme podporiť tak, aby sme udržali tých, ktorých tu dnes máme a motivovali nových, aby do systému prišli. To nepôjde bez zvýšenia platov,“ dodala s dôvetkom, že financie na tento účel by sa dali získať zo zrušenia očkovacej lotérie.

Mimoparlamentná SNS v reakcii na tvrdenia Hlasu povedala, že práve zámer Pellegriniho a bývalej ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej k tzv. stratifikácii nemocníc by sa dotkol práve nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Pýta sa, prečo Hlas opätovne zavádza verejnosť klamstvami. Poukázal tiež na to, že pre túto tému v minulosti takmer padla vláda. "Keby sme my v SNS a niektorí členovia strany Smer-SD nepovstali, tak by nemocnica v Liptovskom Mikuláši nebola v dnešnej podobe. Je to až smiešne, ako sa hlásite ku všetkému dobrému, čo bolo, a zlo hádžete na svoju materskú stranu Smer-SD alebo Roberta Fica," uzavrela SNS.

Medializované vyhlásenia predstaviteľov Hlas-SD podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej spôsobujú v regióne iba chaos, paniku a odriekanie nástupu nových lekárov do nemocníc kraja. "Zároveň kvôli ich zavádzajúcim tvrdeniam dochádza v nemocniciach k výpovediam lekárov, ktorí odchádzajú radšej do Českej republiky. Toto ich konanie preto vnímame ako nebezpečné strašenie verejnosti, ktorým vytvárajú dojem, že bojujú za Liptovskú nemocnicu. V skutočnosti však robia presný opak," vyhlásila Jurinová s tým, že v mene ŽSK ako zriaďovateľa Liptovskej nemocnice od začiatku rokuje s ministerstvom zdravotníctva o ich zámeroch optimalizácie siete nemocníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok