Ak Kovařík dostatočne nevysvetlí otázky, Šeliga si nevie predstaviť jeho zotrvanie vo funkcii

TA3 TASR
27.8.2021 12:00

Policajného prezidenta Petra Kovaříka nemožno zbavovať aj širšej zodpovednosti ako len trestnoprávnej v súvislosti s jeho obvinením. Predtým má však právo predstúpiť pred poslancov parlamentu a zodpovedať všetky otázky. Skonštatoval to podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga s tým, že platí prezumpcia neviny.

Ak Kovařík dostatočne nevysvetlí otázky, Šeliga si nevie predstaviť jeho zotrvanie vo funkcii
TASR/Jakub Kotian

Automatický prejav kultúry

Ak Kovařík otázky nevysvetlí, Šeliga si nevie predstaviť jeho zotrvanie vo funkcii. "Ak dostatočne nevysvetlí a nevyjasní otázky, ktoré poslanci majú, rovnako, ktoré má verejnosť, v takom prípade si neviem predstaviť, ako by mohol zotrvať vo funkcii. V tejto chvíli to má vo svojich rukách. To, že postúpi určité právomoci na policajných viceprezidentov, alebo ich prizve k rozhodovaniu ako tretie osoby, považujem za automatický prejav kultúry v takejto komplikovanej situácii," uviedol Šeliga.

Remišová hovorí o pochybnostiach verejnosti

Líderka strany a vicepremiérka Veronika Remišová rešpektuje rozhodnutie vzniesť obvinenie šéfovi polície. Hovorí však o pochybnostiach verejnosti. Chce veriť, že zo strany prokuratúry ide o nestranné a dôsledné konanie. 

"Osobitne po zvláštnych postupoch policajnej inšpekcie, zameraných proti činnosti vyšetrovateľov najväčších korupčných káuz minulej politickej garnitúry. Od generálnej prokuratúry a jej podriadených prokurátorov verejnosť právom očakávala systémové zmeny a boj proti zločinu bez výnimiek," doplnila.

 Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila vo štvrtok (26. 8.) Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie trestnoprocesných úkonov s obvinenými osobami Matejom Z. a Petrom P. Kovařík obvinenie odmieta, podal voči nemu sťažnosť.

Minister vnútra Roman Mikulec zatiaľ nepripravuje rozhodnutie o dočasnom pozbavení Kovaříka výkonu štátnej služby policajta. Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa si ho predvolal  na zasadnutie výboru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok