Haiti vypísali odmenu. Žiadajú o pomoc pri dolapení podozrivých z atentátu na prezidenta

TA3 TASR
27.8.2021 08:17

Haitské úrady vo štvrtok ponúkli finančnú odmenu pre tých, ktorí polícii pomôžu zadržať tri podozrivé osoby v prípade atentátu na haitského prezidenta Jovenela Moiseho.

Haiti vypísali odmenu. Žiadajú o pomoc pri dolapení podozrivých z atentátu na prezidenta
TASR/AP

Haitský minister spravodlivosti Rockefeller Vincent pre média uviedol, že vláda ponúka odmenu vo výške šestich miliónov haitských gourdov (51.677 eur) za pomoc pri dolapení troch ľudí na úteku. Ide o bývalého sudcu najvyššieho súdu Wendella Coqa Thelota, ktorého Moise začiatkom tohto roka odvolal z funkcie, bývalého predstaviteľa pre boj s korupciou Josepha Felixa a bývalého opozičného senátora Johna Joela.

Viac ako mesiac po atentáte na Moiseho nie je stále jasné, kto si objednal a zaplatil vraždu bývalého prezidenta. Haitská polícia doteraz zadržala v súvislosti s atentátom 44 ľudí. Podľa šéfa rezortu spravodlivosti sa u 20 z nich predpokladá, že zločin priamo vykonali. Ide o 18 Kolumbijčanov a dvoch Američanov haitského pôvodu.

Jovenel Moise sa stal obeťou atentátu 7. júla. Podľa haitských úradov vtrhlo do jeho domu 28-členné komando zahraničných, prevažne kolumbijských žoldnierov, ktorí strieľali na prezidenta a jeho manželku Martine. Tú neskôr s vážnymi zraneniami letecky prepravili do nemocnice v Miami.

V poradí 42. prezidentom Haiti sa Moise oficiálne stal 7. februára 2017 po tom, čo zvíťazil vo voľbách v novembri 2016. Hlasovanie vtedy poznačila nízka účasť. Od roku 2018 čelil výzvam na odstúpenie v súvislosti s protestmi proti vysokým cenám pohonných látok.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok