V USA milióny ľudí stále bez elektriny, počet obetí stúpol

TA3, SITA, TASR
31.10.2012 09:40

Živel, ktorý sa prehnal Amerikou, si vyžiadal najmenej 45 obetí. škody len na východnom pobreží odhadujú na 20 miliard dolárov. Milióny obyvateľov USA strávili druhú noc bez elektriny.

01.jpg

New York sa pomaly spamätáva

Počet obetí superbúrky Sandy na východnom pobreží Spojených štátov stúpol na minimálne 45 osôb - len v samotnom New Yorku zaznamenali 22 obetí. New York sa začal vracať do normálneho chodu, ťažko postihnutú metropolu a New Jersey navštívi aj americký prezident Barack Obama. Odhaduje sa, že škody na východnom pobreží dosiahli 20 miliárd dolárov.

Búrka spôsobila pohromu najmä v štátoch New Jersey a New York, kde bolo zničených mnoho domov, ciest a elektrické vedenie. Výška škôd sa ešte môže podstatne zvýšiť, uviedla televízia CNN. Americké ministerstvo dopravy poskytlo mestu New York okamžitú pomoc desať miliónov dolárov na opravy ulíc, mostov a tunelov metra. Do metra vnikla morská voda. Ďalšie tri milióny dolárov by mal dostať Rhode Island.

V New Yorku počas dnešného dňa obnovia aspoň niektoré trasy autobusov a otvoria newyorskú burzu. Začnú fungovať aj dve z troch hlavných newyorských letísk - medzinárodné letisko Johna F. Kennedyho a medzinárodné letisko Newark Liberty. Nie je jasné, kedy začne znovu premávať metro.

Objavili sa prvé informácie o rabovaní zaplavených lokalít v New Yorku; polícia zatkla 13 podozrivých v mestských častiach Brooklyn a Queens, uviedlo internetové vydanie denníka Wall Street Journal.

02.jpg

Niektoré miesta nebudú ako predtým

Silné škody zaznamenali aj v americkom štáte New Jersey. Podľa guvernéra Chrisa Christieho zničené lokality vybudujú, ale niektoré miesta nikdy nebudú ako predtým.

Približne osem miliónov ľudí v 20 amerických štátoch, ktoré postihla búrka Sandy, strávilo už druhú noc bez elektrického prúdu. Vo vyšších polohách v Apalačských vrchoch v Západnej Virgínii napadol až meter snehu. Následky búrky pocítili aj v Chicagu, kde vietor rozbúril jazero Michigan.

Americkí meteorológovia informovali, že búrka by počas dnešného dňa mala znovu ohroziť aj Kanadu, jej sila sa však medzitým výrazne znížila.

03.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok