Tieto rastliny zo záhrady sú pre sliepky nebezpečné

Tieto rastliny zo záhrady sú pre sliepky nebezpečné Zdroj foto: Pixabay

Okrem lupiny, narcisov, tulipánov, hyacintov či tisu aj tieto rastliny zo záhrady môžu vašim domácim zvieratám uškodiť. Na niektoré z nich by ste to vôbec nepovedali. Presvedčte sa sami.

Chov sliepok si niekedy vyžaduje opatrnosť. Najmä tí z vás, ktorí majú v blízkosti výbehu hydiny záhony so zeleninou či kvetmi, by mali zvýšiť pozornosť. Tieto rastliny zo záhrady môžu totiž uškodiť vašim sliepkam.

12 nebezpečných rastlín pre chovateľov sliepok, č.I

Ľuľkovitá zelenina

Medzi ľuľkovitú zeleninu patrí veľa bežne pestovaných odrôd rastlín. Napríklad zemiaky, paradajky, papriky alebo baklažán. Všetky tieto rastliny, ktoré patria do spomínanej rodiny ľuľkovitej zeleniny obsahujú alkaloidy. Tieto látky spôsobujú zníženú chuť do jedla, slintanie, oslabenú srdcovú frekvenciu a problémy s dýchaním.

Buďte opatrní i čo sa týka kŕmenia plodmi z týchto rastlín. Aj keď pár paradajok či surové šupky zo zemiakov vaše kurčatá nezabije, nemala by to byť ich hlavná a častá pochúťka.

Náprstník

Náprstník je trváca alebo dvojročná rastlina, ktorá dosahuje výšku až dva metre a vytvára krásne kvety rúrkovitého tvaru so škvrnitým vnútrom. Tieto kvety kvitnú v lete a vo vašich kvetinových záhradách vyzerajú nádherne. Nepestujte ich však v blízkosti vašich sliepok. Celá rastlina vrátane semien, kvetov, stoniek a listov je pre kurčatá toxická. Pretože sa tieto rastliny každý rok samovoľne vysievajú, musíte sa uistiť, že nerastú na mieste, kde sa pasú sliepky.

Fazuľa

Možno to znie prekvapivo, ale aj fazuľa môže byť pre vaše sliepky nebezpečná. Dôvodom je, že obsahuje hemaglutinín, ktorý je pre hydinu jedovatý. Túto strukovinu preto nesaďte v blízkosti sliepok a surovou či nedostatočne tepelne upravenou fazuľou nekŕmte vaše sliepky.

Lobelka

Ide o pôvabnú letničku, ktorá je ozdobou mnohých záhrad či terás, pretože ju môžeme pestovať i v kvetináči. Vytvára modré, purpurové alebo biele kvety. Napriek svojej kráse je však pre hydinu nebezpečná. Skrýva v sebe totiž toxíny – pyridínové alkaloidy, o ktorých je známe, že spôsobujú chvenie, slabosť, zrýchlené dýchanie a poruchy koordinácie.

Marhule

Väčšina ovocia je pre sliepky bezpečná. Nie však marhule. Kôstky a listy z tohto stromu obsahujú glykozidy, toxickú zlúčeninu pre kurčatá, ktorá im môže privolať záchvaty, nízky krvný tlak a dýchavičnosť.

Zimozeleň

Zimozeleň je pekná pôdopokryvná rastlina s tmavozelenými listami a modrými či bielym kvetmi. Pre sliepky je zimozeleň jedovatý pre svoj obsah glykozidov, toxickej látky, ktorá zapríčiňuje chvenie, záchvaty a dokonca smrť.

Cezmína

Táto rastlina obsahuje nízke množstvo toxických zlúčenín nazývaných saponíny, ktoré spôsobujú zvracanie, hnačku a slintanie.