FOTO Fascinujúce prírodné divadlo. Pri Váhu sa vyskytli vzácne podenky

TA3 TASR
25.8.2021 14:06

Uplynulých päť dní od piatka 20. augusta bolo osvetlenie nábrežia Váhu v Hlohovci stlmené na polovicu. Mesto sa opatrením rozhodlo chrániť podenky – vzácny vodný hmyz v čase ich rojenia. Ako informovala hovorkyňa radnice Zuzana Hrinková Siebenstichová, urobilo tak na základe žiadosti miestneho ochranárskeho združenia.

FOTO Pri Váhu sa vyskytli podenky. Pre vzácny vodný hmyz podnikli opatrenia
TASR/Martin Palkovič (ilu)

„Druhá polovica augusta je obdobím, keď v posledných rokoch na nábreží Váhu zaznamenávame rojenie podeniek. Je to fascinujúci prírodný úkaz, no v mestskom prostredí je to pre ne ohrozujúce,“ konštatovala hovorkyňa. 

Sú znakom, že kvalita vody sa zlepšuje

Keďže sa Hlohovec usiluje podľa jej vyjadrenia byť ekologicky zodpovedným mestom, rozhodli sa znížením intenzity osvetlenia, aby podenky nelákalo, prispieť k ochrane tohto chráneného hmyzu. Výskyt podeniek je pritom znakom, že kvalita vody Váhu sa zlepšuje.

Podenka nížinná má spoločenskú hodnotu 50 eur. V spomínanom období sa masovo rojí vo večerných hodinách. Pouličné osvetlenie a asfaltový povrch simulujú polarizáciu prírodných vodných útvarov a vtedy dochádza k javu, že svetlom lákané jedince kladú vajíčka na cestu namiesto do vody, čo veľmi negatívne vplýva na celkovú populáciu.

Témy: Hlohovec

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok