Demonštranti vtrhli do parlamentu počas schvaľovania novej líbyjskej vlády

TASR
30.10.2012 20:41

Desiatky demonštrantov vtrhli dnes na zasadnutie parlamentu počas schvaľovania novej vlády premiéra Alího Zajdána, oznámila agentúra Reuters.

Demonštranti vtrhli do parlamentu počas schvaľovania novej líbyjskej vlády
SITA

Nespokojenci z radov civilistov i bývalých povstaleckých bojovníkov prerušili schôdzu Všeobecného národného kongresu, ktoré sa konalo v konferenčnom centre hotela Rixos v Tripolise, na protest proti niektorým z nominovaných ministrov.

Rokovanie parlamentu muselo byť prerušené a členovia kongresu sa snažili s demonštrantami vyjednávať. Schôdzu sa nakrátko podarilo obnoviť, po druhom narušení však predseda zboru Muhammad Júsuf Makaríf oznámil jej predčasné odloženie na stredu.

Podľa agentúry DPA bolo hlasovanie odložené v dôsledku chaosu vyvolaného hádkami poslancov, do ktorých sa zamiešali aj ozbrojení ochrankári.


Jeden z poslancov následne navrhol, aby sa rokovanie kongresu presunulo do mesta Bajdá na východe krajiny, ktoré je podľa neho bezpečnejšie než Tripolis.


Podľa správ líbyjskej tlačovej agentúry Lana poslanci v priebehu schôdze odmietli štyroch z 32 navrhnutých ministrov a požiadali premiéra, aby predložil nové nominácie na šéfov rezortov diplomacie, ropného priemyslu, sociálnych vecí a komunálnej politiky.


Právnika Zajdána, bývalého obhajcu ľudských práv, zvolili za premiéra 14. októbra po tom, ako 200-členný parlament odmietol pre údajnú jednostrannosť schváliť vládu, ktorú navrhol jeho predchodca Mustafá abú Šákúr.


Zajdán je presvedčený, že jeho navrhovaný koaličný kabinet zložený z liberálov, islamistov a nestraníkov je politicky reprezentatívny a vyvážene reprezentujúci jednotlivé regióny Líbye. Nový kabinet má nahradiť dočasnú administratívu vymenovanú vlani v novembri po skončení občianskej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok