Nespí, má strach. Žena opísala, aké náročné je zachrániť vlastnú rodinu z Afganistanu

TA3
26.8.2021 07:00

Evakuácia afganských obyvateľov má skončiť do konca augusta. Všetkým, ktorí chcú z krajiny odísť, sa to však nemusí podariť. Aj teraz je situácia chaotická a náročná. Dostať odtiaľ príbuzných je pre mnohých ťažké.

Nespí, má strach. Žena opísala, aké náročné je zachrániť vlastnú rodinu z Afganistanu
TASR/AP

Snaha o záchranu na diaľku

Afganka aktuálne pôsobiaca v Spojenom kráľovstve má príbuzných, ktorí spolupracovali s ozborejnými silami USA a NATO a medzinárodnými humanitárnymi organizáciami. Pre britský denník The Guardian opísala, aká náročná je snaha chrániť svoju rodinu na diaľku pred Talibanom.

"Nespala som už asi týždeň, hrozí im veľké nebezpečenstvo," hovorí žena, ktorej matka zostala v Afganistane spolu s jej siedmimi súrodencami. "Nedokážem vám ani povedať, koľko som sa naplakala za posledné dni," uviedla.

Objavujú sa správy, že Taliban chodí od dverí k dverám a hľadá ľudí, ktorí pracujú s bývalou afganskou vládou alebo západnými krajinami. V mnohých to vyvoláva strach o svojich blízkych a zúfalo sa ich snažia dostať z krajiny preč. "Nejde len o moju rodinu, milióny Afgancov trpia," hovorí Afganka, ktorá v minulosti pracovala aj pre The Guardian. Jej meno denník nezverejnil z dôvodu ochrany jej rodiny.

Mnohí sú vystrašení

Jeden z jej bratov je vojenský dôstojník, ďalší pracoval pre USA a NATO a naposledy bol súčasťou kabinetu bývalého prezidenta Ašrafa Ghaního. Tretí adoptovaný brat je pilot, ktorý strávil posledných 20 rokov prácou s koaličnými silami. Jej sestra zase pracovala pre humanitárne organizácie. Väčšina z nich sa skrýva v Kábule, snahy o ich evakuáciu boli však doteraz márne.

"Obraciame sa na každú stranu, no márne. Žiadne odpovede, žiadne správy, sú tam zaseknutí," dodala ich príbuzná zo Spojeného kráľovstva. Napätá situácia najviac zasiahla jej matku, ktorá má problémy so srdcom. "Matka je vystrašená na smrť, mám dve netere, jedna má 9 a druhá 14 rokov, sú spolu s ňou," uviedla.

Mnohé ženy a deti sú po ovládnutí Afganistanu Talibanom vystrašené, ich práva sú totiž ohrozené. Objavujú sa aj správy o zatvorených univerzitách pre ženy a o tom, že ozbrojenci vstupujú na pracoviská a ženy posielajú domov. Mnohí z domácich však okrem strachu prežívajú aj sklamanie. "Ťažko sa mi zhovára s jedným z bratov, pretože je vystrašený a nahnevaný. Hnevá sa na krajinu, po 20 rokoch ťažkej práce z toho napokon nič nie je."

Čaká krajinu katastrofa?

Posledné dni sa snažila prísť najmä na to, ako poslať rodine peniaze. "Hranice sú zatvorené, nič nefunguje. Vôbec nič," hovorí. Svetový potravinový program OSN varoval, že bez rýchleho a koordinovaného humanitárneho úsilia bude Afganistan čeliť „absolútnej katastrofe“, ktorá zahŕňa rozsiahly hlad, bezdomovectvo a hospodársky kolaps.

Žena tiež spomína, že zbierala dokumentáciu, aby sa odvolala na ministerstvo vnútra po tom, ako bolo oznámené, že Británia prijme 20-tisíc afganských utečencov. "Prosím o to, skúšam rôzne webstránky, americké i britské," dodala.

Po niekoľkých dňoch zúfalstva uvažuje sama o tom, že vycestuje do Afganistanu. "Ak sa tam dostanem, mohla by som zachrániť aspoň svojich bratov, ktorí sú skutočne ohrození. Naozaj neviem, čo budem robiť, ale snažím sa. A dúfam, že to bude fungovať tak či onak," dodala.

O evakuáciu sa snaží aj Slovensko

Na napätú situáciu reagovalo aj Slovensko s tým, že pokračuje v záchrannej akcii, ktorej cieľom je evakuovať ľudí s blízkou väzbou na našu krajinu. Podľa premiéra Hegera by sa transport na záchranu životov mal týkať desiatok osôb z viacerých skupín. „Ide o ľudí, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku a sú dočasne v Afganistane, tých je 16, približne 50 žien a detí s právom na zlúčenie rodiny, deväť štipendistov a 26 doktorantov a študentov slovenských vysokých škôl,“ priblížil Heger.

Čas sa však kráti a na snahu o pomoc apelovala aj prezidentka. Ak sa nepodarí evakuáciu dotiahnuť do konca zo strany Slovenska, Čaputová by sa podľa svojich slov obrátila aj na našich partnerov z iných krajín Európskej únie. "Vieme, že situácia je mimoriadne vážna, ostávajú možno posledné hodiny na evakuáciu," dodala prezidentka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok