Záujem klesá, vakcínam končí dátum spotreby. Česi už stovky z nich museli vyhodiť

TA3 TASR
24.8.2021 22:19

Niektorým vakcínam proti covidu sa v Česku končí dátum spotreby a mieria do koša. August je v tomto smere už teraz rekordným mesiacom.

Záujemcom o Sputnik sa kráti čas, na registráciu majú posledné dni
TASR/Jakub Kotian

August je rekordný mesiac

Nemocnice museli od začiatku augusta znehodnotiť 1594 dávok, čo je najviac za jeden mesiac od začiatku očkovacieho programu v krajine. Lekári sa stretávajú aj s poklesom počtu záujemcov o vakcínu, informoval v utorok webový portál Novinky.cz. Niektorí ľudia rušia svoje rezervované termíny. Iní vynechajú druhý očkovací termín a prídu neskôr, prípadne bez registrácie prídu na iné miesto. V ojedinelých prípadoch na druhú dávku neprídu vôbec.

"Velmi nás to mrzí, snažili sme sa do poslednej chvíle tieto dávky využiť alebo odovzdať inému pracovisku cez zdieľanú databázu poskytovateľov očkovania," uviedol Tomáš Krajník, riaditeľ pražskej Nemocnice svätého Kríža na Žižkove. V koši tam minulý týždeň skončil 432 dávok od výrobcu Pfizer/BioNTech - uplynula doba exspirácie. Nadbytok vakcín navyše v tom čase podľa Krajníka riešilo ďalších sedem nemocníc a dopyt po nich bol minimálny.

"Tento prebytok (432 dávok), ktorý zodpovedá jednodennej kapacite centra, vzniká z dôvodu skokového poklesu záujmu o očkovanie v posledných týždňoch. Také množstvo pacientov neprišlo na plánovanú druhú dávku, s ktorou sme počítali," vysvetlil Krajník.

Záujem výrazne klesol

Záujem o očkovanie počas leta v ČR výrazne klesol. Na začiatku letných prázdnin podali českí zdravotníci každý deň približne 100.000 dávok vakcín. Za posledné dva týždne sa im však podarilo sotva 50.000 dávok denne. Počty ľudí očkovaných prvou dávkou navyše klesli pod hranicu 10.000 denne a zdá sa, že dopyt čoskoro narazí na svoje dno, komentujú Novinky.

Zvrátiť tento trend chcelo ministerstvo zdravotníctva otvorením centier, kde sa ľudia môžu prísť zaočkovať bez predošlej registrácie. Na princíp bez objednania prešla aj veľká časť fungujúcich centier v nemocniciach. Ľudia si tam v hojných počtoch chodia aj pre druhú dávku. Niektorí si tak chceli minulý mesiac skrátiť čakanie na druhý termín. Pôvodne vygenerovaný interval sa totiž koncom júna v prípade vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech skracoval na súčasných 21 dní.

"Systémy sa každý deň vo večerných hodinách automaticky synchronizujú, vďaka tomu majú očkovacie miesta vždy aktuálne informácie, že ich klient využil možnosť očkovania v inom vakcinačnom centre," priblížila Veronika Zachariášová, zástupkyňa hovorcu Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM), ktorý má vakcinácie na starosti. Celkovo sa v Česku znehodnotilo 4498 dávok, väčšina od Pfizeru. Z viac ako 11 miliónov úspešne aplikovaných dávok však ide o úplné minimum, píšu Novinky. Ukončené očkovanie má v Česku 5,5 milióna obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok