Ruský opozičný líder Navaľnyj dostal pokutu za nepovolený protest

TASR
30.10.2012 19:46

Prominentný aktivista ruskej opozície Alexej Navaľnyj dostal pokutu 30.000 rubľov (738 eur) za organizovanie nepovoleného protestu a narušenie verejného poriadku.

Ruský opozičný líder Navaľnyj dostal pokutu za nepovolený protest
SITA

Rozhodol o tom dnes moskovský súd na základe nového zákona, ktorý je podľa kritikov zameraný na potlačenie disentu voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Navaľnyj však obvinenia odmietol ako absurdné a politicky motivované. Trvá na tom, že žiadne nepovolené zhromaždenie neorganizoval.

Polícia ho nakrátko zadržala v sobotu v centre Moskvy, kde podľa vlastných slov uskutočnil len individuálny protest, a to bez akýchkoľvek transparentov a vykrikovania hesiel.


"Tieto neustále zatýkania majú za cieľ zabrániť masovým akciám prostredníctvom ustavičného trestného stíhania ľudí," povedal Navaľnyj novinárom po opustení súdnej siene.


Nedávno bol Navaľnyj zvolený za šéfa koordinačného výboru ruskej opozície, o ktorého zložení sa rozhodlo v internetovom hlasovaní. Prvé zasadnutie výboru sa uskutočnilo v sobotu, krátko po jeho skončení Navaľného zatkli a obvinili z organizovania nepovoleného protestu.


Po tom, ako Putin v marci vyhral prezidentské voľby, sa začali množiť útoky na opozíciu, ktorá prezidenta obviňuje zo zneužívania zákonov na zastrašovanie odporcov jeho politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok