Je našou morálnou povinnosťou pomôcť Afgancom, vyhlásila šéfka Európskej komisie

TA3 TASR
24.8.2021 18:16

Morálnou povinnosťou medzinárodného spoločenstva je pomôcť Afgancom, ktorí sú v núdzi. Povedala to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po skončení virtuálneho summitu lídrov skupiny G7.

Situáciu v Afganistane pritom označila za tragédiu pre miestnych obyvateľov a veľkým neúspechom pre medzinárodné spoločenstvo. Predseda Európskej rady Charles Michel na tlačovej konferencii dodal, že prioritou G7 je bezpečná evakuácia ľudí z afganského Kábulu. Európski lídri podľa neho naliehali na amerického prezidenta Joea Bidena, aby armáda USA zabezpečila letisko v Kábule až dovtedy, kým sa neskončí evakuačná misia.

"(Naši) americkí priatelia musia zabezpečiť letisko na tak dlho, ako bude potrebné na dokončenie operácií a zároveň musia zabezpečiť spravodlivý prístup na letisko pre všetkých štátnych príslušníkov oprávnených na evakuáciu," povedal Michel. Skupina G7 zároveň žiada Taliban, aby zaručil bezpečný odchod z Afganistanu aj po 31. auguste.

Skupinu najvyspelejších krajín sveta tvoria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a USA. Británia, v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v G7. Mimoriadne virtuálne rokovanie lídrov zvolal britský premiér Boris Johnson.

Afganské militantné hnutie Taliban obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane, z ktorého sa odvtedy snažia dostať tisíce ľudí. Západné krajiny organizujú evakuačné lety  pre svojich diplomatov i Afgancov, ktorí s týmito krajinami spolupracovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok