Prehľad Tipsport extraligy: Výhry Košíc, Skalice, Zvolena, Popradu a Piešťan

TASR TA3
30.10.2012 19:20

Stý vzájomný zápas medzi Martinom a Košicami v extralige našiel lepšie pripravených skúsených hostí. Tí síce inkasovali už v 3. minúte, keď presilovku za príliš veľa hráčov hostí na ľade využil Fadrný.

MHC Mountfield - HC Košice 1:7 (1:4, 0:2, 0:1)
Góly: 3. Fadrný - 5., 8. Róbert Huna, 35., 55. Spilar, 6. Haščák, 12. Slovák, 28. Jenčík. Rozhodovali: Bachúrik - Holienka, Valach, vylúčení: 3:4, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 1400 divákov

To však bolo zo strany domácich všetko. Košice vzápätí vyrovnali, keď po prihrávke Richarda vyrovnal už v 5. minúte Róbert Huna. O minútu neskôr sa tešili hostia dvakrát, keď sa individuálne presadil Haščák. Domáci potom pôsobili odovzdaným dojmom a v 8. minúte prijalo košickým hokejistom aj šťastie. Strelu Róberta Hunu vyrazil Volentier do prilby tohto košického útočníka a od nej sa puk odrazil do martinskej bránky.

Domácim potom nepomohla ani výmena brankárov, keď namiesto Volentiera prišiel Šúrek. V 12. minúte dostal Martin už štvrtý gól - Slovák premenil prihrávku Spilara.

Aj v druhom dejstve bol na ľade rovnaký obraz. Košice väčšinou útočili a domáci sa bránili. Ale len do 28. minúty, keď z dobre zahratej presilovky bol úspešný Jenčík. V 35. minúte pridal šiesty úspech hostí opäť z presilovky Spilar. Domáci kontrovali len občas, šance Horského, Murčeka a Hollého však zneškodnil Hylák.

Stretnutie sa v treťom dejstve už len dohrávalo. Hostia mali nahraté a tak len kontrolovali hru. Prvý útok sa však ešte raz predviedol v plnej kráse a Spilar v 55. minúte uzavrel skóre. Pre Martin to je už šiesta prehra za sebou.


MsHK DOXXbet Žilina - HK 36 Skalica 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)
Góly: 30. Devečka, 47. Drevenák - 23. Holovič, 23. J. Jurík, 32. Jankovič, 54. Kudrna. Rozhodovali: J. Konc - P. Tvrdoň, Zvrškovec, vylúčení: 3:6, navyše: Pálffy (Skalica) 10+DKZ za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1055 divákov

Domáci Žilinčania sa do svojho súpera posilneného o Ivana Ďatelinku pustili bez rešpektu. Najskôr bol Drábek pri samostatnom úniku faulovaný, o malú chvíľu vychytal Troligu Trenčan. V polovici dejstva musel skalický brankár riešiť ďalšiu možnosť Drábeka spomedzi kruhov, z minisúboja vyšiel opäť víťazne. V 17. minúte strieľal švihom Važan, Žilinčania už dvíhali ruky nad hlavu, ale rozhodca odpískal postavenie útočiaceho hráča v bránkovisku. Pred prvou sirénou mohli ísť do vedenia hostia, lenže Pálffy po prihrávke Preisingera opečiatkoval len ľavú žrď Johanesovej brány.

Na začiatku prostrednej časti pokračovali Skaličania vo svojom tlaku zo záveru prvej tretiny a v priebehu šestnástich sekúnd dvakrát rozvlnili sieť za Johanesom. Najskôr sa z pravého kruhu nemýlil Holovič, následne po peknej kombinácii nemal problém zasunúť puk do brány Juraj Jurík. Žilinčania odpovedali v polovici stretnutia, keď Devečka od modrej čiary prepálil Trenčana. V 32. minúte išla Skalica opäť do dvojgólového vedenia. Vyrazený puk po Stielerovej strele dorazil za Johanesa Jankovič.

Vôľa Žilinčanov zvrátiť nepriaznivý výsledok v záverečnej tretine mohla byť narušená hneď v prvých sekundách. Johanes si však so zakončením Pálffyho a Školiaka poradil. Domáci sa vrátili do zápasu v 47. minúte, keď po strele Dlouhého dorážal Drevenák puk už do odkrytej brány súpera. Následne v presilovej hre mohli vyrovnať Devečka s Drevenákom, ale ani jeden z nich nenašiel recept na Trenčana. O všetkom napokon rozhodla 54. minúta, keď po prihrávke Pálffyho skóroval Kudrna. Skaličania si po výhre 4:2 odniesli domov všetky tri body, Žilina po ďalšej prehre ostáva posledná.


HK Nitra - HKM Zvolen 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)
Góly: 26. Tománek - 12., 51. L. Jurík, 8. Zuzin, 22. Chovan, 54. Brabenec. Rozhodovali: Lauff - Kalina, Smerek, vylúčení: 6:7, navyše: Kmeč 10 minút za nešportové správanie, Mašlonka 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku - L. Jurík 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:1, 3173 divákov

Domáci začali ako zvyčajne ofenzívne, na začiatku šiestej minúty poslal Nádašdi puk cez celú útočnú tretinu Chrenkovi, no brankár Zvolena Šimko sa stihol presunúť. Na konci siedmej minúty vyskúšal Podstavek na Šimka blafák, no puk mu skĺzol z čepele hokejky. Odpoveďou hostí bol gól v 8. minúte, keď Zuzin využil presilovku. O štyri minúty využil Zvolen aj druhú presilovku. Lukáš Jurík prekonal Valenta strelou z ľavej strany - 0:2. V závere prvej tretiny mohli hosti skórovať ešte dvakrát, no Podkonický ani Zuzin nedokázali Valenta prekonať.

Na začiatku druhej časti stretnutia sa opäť tešili hráči Zvolena, keď vo štvrtej presilovke hostí strelil po prihrávke brankára Šimka ich už tretí gól Chovan. Nitrania mali dôvod na radosť až v 26. minúte, keď sa gólom Tománeka vrátili do zápasu a opäť to bol gól v presilovke - 1:3. Ďalšie šance na vylepšenie skóre mali Nitrania Tománek i Chrenko, no v dobrých pozíciách bránu netrafili. Tretia tretina začala šancou Nitry, keď už v 12 sekunde Nádašdi tvrdo vystrelil, no Šimkova lapačka bola na mieste. Góly však strieľali hostia, v 52. minúte si Chovan počkal na Lukáša Juríka a ideálne mu prihral na gól, o dve minúty ušiel do brejku Brabenec a prekonal Valenta - 1:5. V závere sa ešte vylučovalo, no skóre sa už nezmenilo.

HC'05 B. Bystrica - ŠKP Poprad 3:4 (0:0, 0:2, 3:2)
Góly: 50. Jankovič, 51. a 60. Ján Sýkora - 22. a 33. Vandas, 58. Kovačevič, 59. Vandas. Rozhodcovia Štefík - Gajan, Snášel, vylúčení 19:19 navyše Bambúch DKZ za opustenie striedačky, Slipčenko DKZ za opustenie bránkoviska - Rapáč 10 min za napadnutie zozadu, Jáchym DKZ za hrubosť, Vandas DKZ za hrubosť, Sidor DKZ za hrubosť, presilovky 1:1, v oslabení 0:0, zmena: 60. Košarišťan za Slipčenka - 43. Sidor za Nikkiläho, 59. Takáč za Sidora, 1283 divákov.

Domáci ochoreli na popradský vírus. Vonku inkasovali osem, nedali ani jeden, teraz po dvoch tretinách lovili puk dvakrát zo svojej siete a strelecky opäť vyšli naprázdno. Spoliehali sa už len na zázračný obrat a v tomto duchu si obrazotvorní diváci vedeli predstaviť, čo sa v šatni pred treťou tretinou dialo. Na dvojgólovom vedení 'kamzíkov' sa podpísal aj hlavný rozhodca Štefík. Nemal to pri svojom rozhodnutí jednoduché, v 22. min nastrelil tvrdo Hvila do masky brankára Slipčenka, ktorému sa okamžite podlomili kolená, padol na ľad ako podťatý a do prázdnej bránky Vandas poľahky strelil úvodný gól. Búrka nevôle hlavného rozhodcu neprinútila, k debatám, aj keď tréner Orsrzágh mu mal čo v hnevlivom bleskovom 'interview' povedať.

Zdalo sa, že Slipčenka budú dlhšie kriesiť, nosidlá odmietol, zostal v bránke a o pár sekúnd vyčaroval po strele Buca perfektný zákrok. Ťažko tvrdiť, či v ďalších minútach rozhodca kompenzoval svoj predchádzajúci verdikt, no trestnú lavicu hostí výrazne zaplnil a domáci mali k dispozícii dve presilovky o dvoch hráčov trvajúce dovedna 3:11 min. V  33. min im akurát prvá skončila, keď zabudli na Vandasa a ten im pohodlne po nahrávke 'exbystričana' Hvilu pridal druhý gól  Početná prevaha streleckú mušku domácich nevystužila, puky lietali okolo i do bránky, väčšinou im však chýbala razancia, alebo ich zneškodnil reflex Nikkiläho. Úvod zápasu nenasvedčoval medzi klubmi zo spodku tabuľky drámu  'osobitného určenia', domáci si vypracovali aj šance, v 17. min nepremenil Nemček samostatný nájazd, vzápätí strela Petra tiež nenašla správny smer a trápenie Bystričanovv sa prevalilo aj do druhej i tretej tretiny. V 43. min Lamper nabral brankára Nikkiläho a vzápätí bitka s Jáchymom bola pre neho trestom. Nikkilä ďalej nepokračoval, museli ho vystriedať a nervozita sa dala krájať.

Popradčania nevyužili minútovú, potom 47 a 46-sekundovú početnú prevahu piatich na troch, aj keď Vandas mal blízko k hetriku. V 49. min zazvonila po strele Grmana v presilovke žŕdka, no onedlho v 50. min Jankovič bombou zo strednej vzdialenosti oživil nádej na zvrat. Presne o minútu neskôr sa nechal zaskočiť z uhla brankár Sidor, Ján Sýkora zakončil sólo krásne strelou po ľade a začalo sa odznova. Záver vyznel šokujúco pre domácich, počas 13 sekúnd medzi 58.-59. min inkasovali dva góly od Kovačeviča a Vandasa, navyše 66 sekúnd pred koncom sa strhla hromadná bitka, do ktorej sa v sólo predstavení vložili aj obaja brankári. Kým rozhodca nadelil tresty, uplynulo zo 20 minút, do bránky hostí sa dokonca z núdze postavil útočník Takáč a postaral sa o nevšednú kuriozitu rozblázneného zápasu s porciou vylúčení a DKZ.

Pri power play Ján Sýkora ešte stihol 51 sekúnd pred koncom znížiť, no vyrovnať už 'barani'nestihli.

Dukla Trenčín - ŠHK 37 Piešťany 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Góly: 18. Marosz - 21. Melichárek, 47. Nemec. Rozhodovali: Baluška - J. Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 3:3, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2280 divákov

Hostia na prekvapenie hrali nebojácny a útočný hokej. V úvodnej tretine neudržali v oslabení Marosza, ktorý strelil vedúci gól. Naďalej sa púšťali do vzájomných súbojov a niekoľkokrát ohrozili Kristína v bránke Dukly.

Tak sa začala aj druhá tretina, keď Melichárek v spolupráci celého prvého útoku v 33. sekunde vyrovnal. Hra zo strany hostí začala mať viac nápaditosti, až keď ich snaha bola v 26. minúte prerušená vylúčením Haringa. Po jeho návrate musel o góle v bránke Dukly diskutovať videorozhodca, ale gól neuznal, lebo bránka bola posunutá.


V tretej časti sa hry sa presadzovali hostia, ktorí sa v 47. minúte gólom Nemca dostali do vedenia. Snaha Dukly o vyrovnanie nevyšla ani v 49. minúte, keď hrala presilovku. Hostia obetavou hrou nepúšťali Duklu do šancí. Päťdesiat sekúnd pred koncom domáci začali hrať bez brankára, ale na vyrovanie to už nestačilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok