Ministerstvo školstva prepustilo úradníkov, ktorí nevrátili odmeny.

SITA
30.10.2012 17:14

Výpoveďami sa napokon skončila kauza dvoch úradníkov ministerstva školstva, ktorí nevrátili odmeny získané počas pôsobenia v čestných funkciách v orgánoch Študentského pôžičkového fondu (ŠPF).

Ministerstvo školstva prepustilo úradníkov, ktorí nevrátili odmeny.
SITA

Minister školstva Dušan Čaplovič ich ešte v júni vyzval, aby odmeny vrátili. Hovorca ministra Michal Kaliňák dnes informoval, že Jaroslav Juriga a Ľubica Škvarková už nie sú zamestnancami ministerstva školstva. "Rezort bude apelovať na vedenie Študentského pôžičkového fondu, aby prijal konkrétne kroky k náprave situácie vo vzťahu k ich niekdajšiemu poberaniu odmien za pôsobenie v manažmente fondu," uviedol dnes Michal Kaliňák.

Študentský pôžičkový fond vyplatil v rokoch 2005 až 2011 dokopy 235 490 eur 18 bývalým čestným členom rady fondu a dozornej rady. Medzi odmenenými boli aj traja zamestnanci ministerstva školstva Peter Plavčan, Ľubica Škvarková a Jaroslav Juriga. Plavčan vrátil odmeny v novembri 2011. Ako jediný z osemnástich členov fondu poslal naspäť 38 534,15 eura. Škvarková mala dostať spolu viac ako 22 000 eur a Juriga si prilepšil o 12 000 eur. Išlo o čestné funkcie, ktoré súčasní členovia fondu vykonávajú bezplatne.

Po prešľapoch v študentskom fonde prišiel o kreslo bývalý riaditeľ Ľubomír Zburín. Súčasné vedenie fondu okrem neoprávnene vyplatených odmien vyčíta svojim predchodcom aj pôžičku vo forme zmeniek pre nebankový subjekt Slavia Capital Group, a.s. či obchádzanie zákona tým, že nezverejňovali zmluvy a faktúry na internete. Šafárenie v ŠPF už prešetruje polícia, ktorá začala trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Sporné odmeny sa vyplácali aj v druhom Pôžičkovom fonde pre začínajúcich pedagógov (PFZP), ktorý taktiež riadil Zburín. Celkovo 29 bývalých členov rád fondu dostalo v rokoch 2004 až 2011 odmeny dohromady vo výške 226 768 eur. Členovia rád dostali odmeny, hoci tieto funkcie sú čestné. Došlo aj k rozporu s ustanovením zákona, podľa ktorého zamestnanci fondu nesmú byť členmi rád fondu.

Odmeny doteraz vrátili len dvaja bývalí členovia, súčasní zamestnanci ministerstva školstva Peter Plavčan a Jozef Jurkovič. Aj fond pre pedagógov podal trestné oznámenie v súvislosti s neoprávnene vyplatenými odmenami.

Obidva fondy od januára 2013 nahradí nový Fond na podporu vzdelávania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok