PR správa

Kúpeľňa ako oáza oddychu

PR
24.8.2021 09:57

Máte svoju obľúbenú miestnosť u vás doma? Zrejme to bude buď obývačka, kde si po dlhom dni vyložíte nohy, spálňa, kde si zresetujete telo i myseľ, alebo kuchyňa, ak milujete varenie a prípravu skvelého jedla. Možno potom ale zabúdate na kúpeľňu, ktorá si zaslúži vašu pozornosť, pretože práve tu trávite čas ráno i večer a môžete sa aspoň na chvíľu venovať sami sebe. Máte ju však zariadenú presne podľa svojich predstáv?

Kúpeľňa ako oáza oddychu
WichitS / Shutterstock.com

Úložný priestor

Každá kúpeľňa je využívaná viacerými členmi domácnosti, ktorí tu potrebujú mať po ruke všetky svoje kozmetické veci, drogériu, uteráky, prípadne tu musí byť miesto na špinavú bielizeň. Otázka ale znie, kam všetky tieto veci umiestniť, ak nemáte dostatočne dlhú dosku?

Vhodným riešením sú poličky do kúpeľne, ktoré môžete napríklad nainštalovať priamo do sprchového kúta alebo nad vaňu a nemusíte sa báť ich hrdzavenia. Do týchto poličiek môžete umiestniť sprchové gély, šampóny či peelingy. Pozor však na žiletky, ktoré by nemali byť v neustálom kontakte s vodou, aby sa na ne náhodou nedostala hrdza. Presvedčte sa, že ich nechávate na suchom mieste.

Kúpeľňové police môžete mať či už rohové, alebo pod umývadlom, závisí to od vašej preferencie. Niektoré modely je potrebné inštalovať, iné sú samodržiace.

Vetrajte, kedykoľvek môžete

Nezabudnite, že v kúpeľni je veľmi dôležité vetrať. Po sprche či kúpeli vzniká vnútri para, extrémne sa zvyšuje vlhkosť vzduchu a pri takto "priaznivých" podmienkach môže postupne vznikať nepríjemná pleseň, ktorej sa len ťažko zbavíte. Kúpeľne sú spravidla menšie priestory, takže koncentrácia nahromadenej vody vo vzduchu bude veľká. Jednou z možností, ako sa môžete vlhkosti zbaviť, je nainštalovať sem ventilátor. Ak máte v kúpeľni okno, nechávajte ho čo možno najviac otvorené, aby sa vzduch vyvetral. V neposlednom rade môžete využiť praktickú zarážku do dverí, ktoré tak ostanú otvorené a vlhkého vzduchu sa zbavíte.

Takéto zarážky nemusia byť len nenápadné, jednofarebné kúsky. Ak máte chuť oživiť si takto zem pred kúpeľňou, siahnite po nápaditejších modeloch, ktoré vám vyčaria úsmev na tvári. Vyriešte tento problém veľmi rýchlo, pretože pleseň sa nielenže rýchlo rozširuje a neesteticky vyzerá na stene, ale je aj nebezpečná pre zdravie. Zbaviť sa jej síce môžete rôznymi chemickými prípravkami, no lepšie je jej úplne predchádzať a nepodceniť prevenciu. 

Bez potopy

V kúpeľniach sú dve možnosti na sprchovanie, a to buď vo vani, alebo v sprchovom kúte. V oboch prípadoch sa môže stať, že budete potrebovať závesy do sprchy, aby ste zabránili vode špliechať všade naokolo. Určite je lepšie zaobstarať si kúpeľňový záves, ako mať potopu v kúpeľni po každej sprche, ktorou si len narobíte ďalšiu zbytočnú robotu. Pri závesoch však musíte tiež dávať pozor, aby vám na nich nevznikla pleseň.

kúpelňa AlexandrBognat / Shutterstock.com

Tá sa na závesy dostane veľmi rýchlo a jednoducho, ak ho necháte napríklad na vnútornej stene vane, kde sa vodou prilepí a dlhšiu dobu nevyschne. Samozrejme, počas sprchovania musí byť záves vo vnútri vane či sprchového kúta, aby voda nevytekala mimo, no po skončení ho vytraste a vyberte von, nech sa čo najrýchlejšie vysuší. V prípade vzniku plesne je lepšie celý kúpeľňový záves radšej vymeniť za nový.

Raz za čas je dobré váš záves poriadne poumývať, čím predĺžite jeho životnosť. Pokojne ho zveste z tyče a nechajte vysušiť na čerstvom vzduchu.

Nezanedbávajte svoju kúpeľňu, venujte jej pozornosť, čo sa týka nielen výberu kvalitného zariadenia, ale aj precíznej hygieny. Ako už bolo spomenuté, vlhké prostredie je raj pre vznik plesní, čo nie je vôbec príjemnou záležitosťou. Pritom stačí robiť preventívne a veľmi jednoduché opatrenia a vaša kúpeľňa zostane krásne čistá a štýlová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok