Do fitka bez tenisiek? Cvičenie naboso vám vylepší svaly, postoj aj chôdzu

TA3/bd
23.8.2021 18:10

Ak strávite nejaký čas v posilňovni, určite si všimnete ľudí, ktorí drepujú iba v ponožkách. Nie, nezabudli si doma tenisky. Robia to zámerne. Zdvíhanie závaží naboso alebo v ponožkách má síce zlú povesť, pretože môže viesť k zraneniu. Ak to však robíte správne, zvýšite svoju silu bez akéhokoľvek rizika.

Do fitka bez tenisiek? Cvičenie naboso vám vylepší svaly, postoj aj chôdzu
FreePik

Obuv nás chráni pred nečistotami na podlahe. Môže však ovplyvniť štruktúru vašej nohy a potenciálne zmeniť polohu chodidla a mechaniku. Okrem boja proti tomuto účinku má vyzutie si topánok v posilňovni niekoľko ďalších kľúčových výhod:

Zvýšenie sily chodidla

Vašou nohou hýbe asi 20 svalov, ktoré pomáhajú podporovať postoj, chôdzu a ďalšie pohyby. Nosenie obuvi mnohokrát zníži aktivitu týchto svalov. Potvrdilo sa, že keď sa rozhodnete vyzuť a vzpierať iba v ponožkách, pomôže vám to zvýšiť svalovú aktivitu chodidiel. Dodáva týmto svalom totiž potrebnú pozornosť.

INFO: Vzhľadom na to, že tréning naboso môže zlepšiť silu svalov vašich nôh, môže tiež pozitívne ovplyvniť vašu rovnováhu. Je to obzvlášť dôležité pre starších ľudí, ktorí sú často vystavení vyššiemu riziku poranenia spojeného s pádom.

cvicenie naboso Pexels

Stabilnejšie zdvihy

Zdvíhanie závaží v ponožkách alebo naboso bude stabilnejšie a pevnejšie, čo vám umožní zapojiť do posilňovania viac svalov. Je to užitočné najmä pri kombinovaných cvikoch, ako je mŕtvy ťah alebo drepy, kde je hmotnosť, s ktorou manévrujete, spravidla väčšia.

Vyššia úroveň zapojenia svalov môže zlepšiť kvalitu vašich pohybov. Váš mozog získa lepšiu senzorickú spätnú väzbu od podlahy cez vašu nohu. Výsledkom môže byť schopnosť zvýšiť si váhu a pridať ďalšie závažie. 

naboso FreePik

Bosé nohy v nebezpečenstve

Hoci tréning naboso môže pomôcť zvýšiť silu a prepojenie tela a mysle, existujú ľudia, ktorí sa možno budú chcieť cvičeniu v ponožkách úplne vyhnúť. Ľudia s nízkou hustotou kostných minerálov (ľudia s osteopéniou alebo osteoporózou) by sa mali pri cvičení radšej obúvať. A rovnako aj každý, kto mal nedávno zlomeninu dolných končatín. 

INFO: Ak váš tréning pozostáva z plyometrických cvičení, najmä na tvrdom povrchu, pokojne sa vyzujte.

cvicenie FreePik

Postupujte opatrne, ak často cvičíte vonku. Posledná vec, ktorú by ste chceli, je zablúdený kúsok skla alebo plastu, ktorý vám spôsobí zranenie. Alebo ak cvičíte na podlahe z tvrdého dreva, vyzujte si aj ponožky, aby ste sa vyhli pošmyknutiu.

Ako si uľahčiť tréning naboso

Predtým, ako sa rozhodnete pre svoj prvý tréning naboso, urobte niekoľko opatrení. Začnite pomaly, aby ste sa vyhli prípadnému zraneniu. Prechod na tréning naboso je viac o čase strávenom naboso, na rozdiel od váhy, ktorú zdvihnete. Inými slovami, nie je potrebné upravovať hmotnosť, ktorú používate pri tréningu. Začnite tým, že budete venovať tréningu naboso zo začiatku iba pár minút. Potom pridajte ďalších päť minút na každý tréning každý týždeň, kým celý váš silový tréningový program nebude prebiehať naboso.

INFO: Aj keď sa to môže zdať ako skutočne dlhý proces, buďte trpezliví. Je dôležité poskytnúť nohám dostatok času na prispôsobenie sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok