12 nebezpečných rastlín pre chovateľov sliepok, č.I

12 nebezpečných rastlín pre chovateľov sliepok Zdroj foto: Pixabay

Chováte na svojom pozemku sliepky? V tom prípade pozor na týchto 12 nebezpečných rastlín pre hydinu. Môžu jej totiž spôsobiť zdravotné ťažkosti a v niektorých prípadoch dokonca i smrť.

12 nebezpečných rastlín pre chovateľov sliepok

Nie všetky rastliny, ktoré rastú na vašom pozemku, môžu byť pre vaše sliepky prospešné. Niektoré z nich im dokážu spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti, ktoré niekedy vedú až k úhynu kurčiat. I keď tieto prípady sú zriedkavé, treba byť ostražitý a tieto rastliny na vašom dvore, na ktorom sa pasú sliepky radšej nepestovať.

Azalka

Azalky sa s obľubou pestujú v mnohých záhradách najmä pre svoje krásne a farebné kvety. Pre chovateľov sliepok sú však problémom. Dôvodom je v tom, že všetky časti rastliny azalky sú pre vaše sliepky vysoko toxické. Ich konzumácia vedie k žalúdočným problémom, celkovej slabosti, strate koordinácie a poškodeniu srdca. Preto kríky azalky vždy držte mimo svojho kŕdľa.

Výhody a nevýhody chovu kohúta

Jarné cibuľoviny

Niektoré jarné kvety, ktoré sa pestujú z cibuliek, sú tiež pre vaše sliepky nebezpečné. Ide napríklad o narcisy, tulipány a hyacinty. Prečo sú cibuľové kvety toxické pre kurčatá? Obsahujú chemickú látku nazývanú alkaloidy, ktorá spôsobuje nízky krvný tlak, chvenie a hnačku. Preto sa radšej uistite, že nesadíte tieto kvety blízko oblasti, na ktorej sa pasie vaša hydina.

Rebarbora

Možno to znie prekvapivo, ale ani rebarbora by sa nemala pestovať blízko výbehu sliepok. Zatiaľ čo my si z nej pripravujeme lahodné koláče alebo džemy, hydine môže spôsobiť zvýšené slinenie, žltačku a chvenie. Táto rastlina totiž obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá pre sliepky môže znamenať problém.

Tis obyčajný

Všetky časti tejto rastliny sú pre chovateľov sliepok nebezpečné. Tis obsahuje kardiotoxické taxínové alkaloidy, ktoré vedú k srdcovej arytmii a dokonca až k smrti. Táto zlúčenina má rýchly účinok a konzumácia už malých množstiev vedie k rýchlej smrti vašich sliepok. Môže dokonca zabíjať kravy, kone, psy a tiež dokonca i ľudí. Ak máte deti a domáce zvieratá, tis celkom odstráňte z vášho pozemku.

Lupinus

Lupinus, vlčí bôb alebo inak lupina je veľmi peknou trvalkou, ktorá sa pestuje v mnohých kvetinových záhradách. V horských oblastiach dokonca rastie nadivoko. Nedržte ju však v blízkosti výbehu vašej hydiny. Všetky časti rastlín vlčieho bôbu sú pre sliepky toxické, pretože obsahujú zlúčeninu nazývanú chinolizidínové alkaloidy. Tento toxín spôsobuje u hydiny nervozitu, blúdenie, tras a kŕče.

Čítajte nás i nabudúce, dozviete sa o ďalších rastlinách, ktoré môžu uškodiť vašim sliepkam.