Stopy TNT sa vo vraku poľského prezidentského špeciálu nenašli

TA3, TASR
30.10.2012 16:05

Zvyšky výbušnín našli poľskí vyšetrovatelia vo vraku vládneho lietadla, ktoré sa pred dvoma rokmi zrútilo pri ruskom meste Smolensk a v ktorom zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a 95 ďalších vplyvných predstaviteľov krajiny. Informoval o tom dnes denník Rzeczpospolita.

Stopy TNT sa vo vraku poľského prezidentského špeciálu nenašli
TA3

Výbušniny v lietadle?

Denník bez uvedenia zdrojov napísal, že prokurátori a odborníci na výbušniny, ktorí skúmali trosky lietadla v Rusku, našli stopy TNT (trinitrotoluénu) a nitroglycerínu v krídlach aj v kabíne stroja, vrátane 30 sedadiel.

Zvyšky výbušnín sa podľa denníka našli takisto v oblasti, kam sa 30. apríla 2010 počas približovacieho manévru na malé letisko neďaleko Smolenska stroj Tu-154 zrútil.

Rusi hovorili o vine poľskej posádky

Ruskí vyšetrovatelia pripisovali vinu za nehodu poľskej posádke, pretože sa pokúsila pristáť v hustej hmle. Ich poľskí kolegovia pritom však vyhlásili, že ruskí leteckí dispečeri nemali povoliť lietadlu pokus o pristávací manéver.

Niektoré pravicové zoskupenia v Poľsku, vrátane hlavnej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), odmietli zistenia ruskej strany. Tvrdili, že havária mohla byť atentátom na prezidenta Kaczynského a politických i vojenských lídrov, ktorí s ním leteli.

Vyšetrovatelia vo svojich oficiálnych správach uviedli, že nenašli dôkaz o účasti tretích strán na leteckej havárii.

Vyšetrovatelia však podľa poľského denníka Rzeczpospolita nevylúčili možnosť, že stopy výbušnín pochádzajú z nevybuchnutých bômb z druhej svetovej vojny, ktoré mohli zostať v oblasti pádu lietadla.

Prezidentov brat žiada demisiu vlády

Stopy TNT vo vraku poľského prezidentského špeciálu nenašli, uviedol na mimoriadnej tlačovej konferencii v zastúpení poľskej vojenskej prokuratúry plukovník Ireneusz Szelag. Zariadenia však signalizovali možnosť výskytu chemických zlúčenín, čo mohli alebo nemuseli byť výbušniny.

Szelag konštatoval, že informácie zverejnené novinami si vyžadujú upresnenie, obsahujú celý rad nepravdivých alebo minimálne nepresných tvrdení a neopodstatnené špekulácie.

Expremiér Jaroslaw Kaczynski, brat-dvojča tragicky zosnulého prezidenta Lecha Kaczynského, ktorý je v súčasnosti lídrom opozičnej strany Právo a spravodlivosť, vyzval dnes vládu premiéra Donalda Tuska v svetle predmetných informácií poľskej tlače a stanoviska prokuratúry, na rezignáciu.

Súčasne avizoval návrh na zvolanie mimoriadneho zasadania parlamentu, na ktorom by poľský generálny prokurátor Andrzej Seremet mal oboznámiť zákonodarcov so všetkými známymi faktami z vyšetrovania kauzy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok