Premiér Izraela má svetové prvenstvo. Je prvým predsedom vlády, ktorý dostal 3. dávku

TA3 TASR
20.8.2021 16:02

Izraelský premiér Naftali Bennett dostal v piatok tretiu, posilňovaciu dávku proticovidovej vakcíny, ktorú začal židovský štát podávať obyvateľom nad 40 rokov. Ide o súčasť stratégie vlády, ako zamedziť stúpajúcemu počtu prípadov infekcie koronavírusom.

Premiér Izraela má svetové prvenstvo. Je prvým predsedom vlády, ktorý dostal 3. dávku
TASR/AP

Bennetta očkovali vo verejnej nemocnici v meste Kfar Saba, čím sa stal prvým predsedom vlády na svete, ktorý dostal posilňovaciu dávku. "Teraz sme v rozhodujúcom okamihu, spoločne môžeme vyhrať; je to na dosah ruky, ale ešte tam nie sme," povedal Bennett. "Žiadam vás - využite túto jedinečnú výsadu, ktorú máte ako Izraelčania - choďte sa dať zaočkovať," dodal predseda vlády.

Obavy zo štvrtého lockdownu

Počet nových prípadov nákazy v Izraeli v ostatných týždňoch opäť stúpa a s nimi aj obavy z možného  štvrtého lockdownu. Ten by mohol prísť práve počas židovského sviatku Jom kipur a ďalších, ktoré pripadajú na september.

Svetová zdravotnícka organizácia pritom v stredu kritizovala bohaté krajiny za to, že sa náhlia s podávaním tretích dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19, keď ešte milióny ľudí na svete nedostali ani prvú dávku.

Bennett v piatok obhajoval rozhodnutie svojej vlády slovami, že Izrael bude "priekopníkom" v oblasti výskumu účinkov posilňovacej dávky a že sa so svetom podelí o cenné údaje. Podľa expertov WHO nie je k dispozícii dostatok dôkazov o tom, že dodatočné dávky vakcín sú potrebné. Ich podávanie v období, keď mnohí ľudia na svoje prvé dávky stále len čakajú, experti označili za nemorálne.

Úspešná očkovacia kampaň

"Plánujeme rozdať ďalšie záchranné vesty ľuďom, ktorí už záchranné vesty majú, a ďalších ľudí nechávame utopiť sa bez jedinej záchrannej vesty," povedal riaditeľ programu WHO pre mimoriadne situácie Mike Ryan.

Izrael začal očkovať proti koronavírusu vlani v decembri ako jedna z prvých krajín na svete. Táto očkovacia kampaň, označovaná za úspech, pomohla výrazne znížiť počty prípadov nákazy v krajine. Tie však v poslednom období začali pribúdať z dôvodu šírenia nákazlivejšieho vírusového variantu delta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok