Taliban systematicky pátra po spolupracovníkoch bývalej vlády, píše sa v správe OSN

TA3 TASR
20.8.2021 11:51

Bojovníci hnutia Taliban prehľadávajú dom za domom s cieľom nájsť ľudí, ktorí zastávali vedúce funkcie v afganskej vláde, píše sa v tajnej správe, ktorú vypracovali poradcovia OSN pre hodnotenie hrozieb. V piatok o tom informovala panarabská spravodajská stanica al-Džazíra.

Taliban systematicky pátra po spolupracovníkoch bývalej vlády, píše sa v správe OSN
TASR/AP

Domové prehliadky

"Taliban zintenzívňuje pátranie po všetkých jednotlivcoch a spolupracovníkoch bývalého režimu a v prípade neúspechu sa zameriava na rodinných príslušníkov, ktorých zatýka a trestá podľa vlastného výkladu práva šaría," uvádza sa v správe, ktorú vypracovalo Nórske centrum pre globálne analýzy a má ju k dispozícii spravodajská televízia Sky News a niekoľko ďalších médií.

"Zvlášť ohrození sú jednotlivci na vedúcich pozíciách vo vojenských, policajných a vyšetrovacích jednotkách," pokračuje správa. Talibovia počas domových prehliadok hľadajú i ľudí, ktorí spolupracovali s USA a Severoatlantickou alianciou (NATO).

Pátrali po novinárovi

Bojovnći Talibanu vo štvrtok zastrelili príbuzného novinára nemeckej stanice Deutsche Welle. Podľa stanice pátrali na západe Afganistanu po novinárovi, ktorý momentálne pracuje v Nemecku. Pri útoku na jeho príbuzných jedného zabili, ďalšieho vážne zranili. Zvyšným sa podarilo v poslednej chvíli uniknúť a sú na úteku.

Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Z Kábulu sa stále snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok