Zásady pestovania brečtanu popínavého

Zásady pestovania brečtanu popínavého Zdroj foto: Pixabay

Táto obľúbená rastlina patrí medzi menej náročné na pestovanie. Napriek tomu treba dodržať tieto zásady pestovania brečtanu, aby sa vašej izbovke darilo.

Brečtan je drevitá, vždyzelená popínavá rastlina, ktorá zdobí mnohé interiéry našich domácností. Zaujme svojimi listami, ktoré sú lesklé, kožovité a po okrajoch bývajú sfarbené do biela alebo žlta. Zásady pestovania brečtanu popínavého sú veľmi jednoduché, no napriek tomu sa ich oplatí poznať, aby vás táto izbová rastlina potešila svojou krásou.

Pestovanie brečtanu

Domovom brečtanu popínavého je Ázia a Európa. Ide o skromnú rastlinu, ktorá sa pestuje ako previsnutá alebo popínavá kvetina na svetlom chladnom mieste. Avšak nemá rada priame slnko. Polievame ju pravidelne a výdatne, nie však veľmi často. Listy je potrebné umývať a striekať vodou a v lete každý týždeň prihnojovať organickým alebo minerálnym hnojivom. Pestrolisté druhy brečtanu nesmieme prihnojovať dusíkatými hnojivami, lebo majú sklon k zmene farby na zelenú. Naopak, vyfarbenie listov podporuje pridanie jednej kávovej lyžičky ( na jeden kvetináč ) zvetranej vápennej omietky do substrátu. Brečtan neznáša tmavé a teplé miesta, kde mu začnú opadávať listy. Keď je vzduch príliš suchý, napáda rastlinu červený pavúčik. Pôvodný druh možno pestovať aj vonku. Na pestovanie v interiéri sú vhodné najmä farebné drobnolisté odrody.

Ako prezimovať brečtan

Brečtan by mal byť počas zimy umiestnený v chladnej miestnosti s teplotou 4 – 8 °C. Pestrolisté druhy vyžadujú o niečo vyššiu teplotu. Polievanie značne obmedzíme.

Ako rozmnožovať brečtan

Rozmnožovanie tejto izbovej rastliny je pomerne jednoduché. Rozmnožuje sa vrcholovými alebo stonkovými odrezkami o dĺžke asi 10 cm, ktoré napicháme do vlhkého piesku. Dobre sa zakorenia aj v pohári vody, ktorú každý deň vymieňame. Po zakorenení odrezky zasadíme do črepníkov. Najvhodnejší čas na rozmnožovanie je jar.

Zaujímavosti o brečtane

Možno ste o tom nevedeli, ale aj brečtan má kvety. Ide o nenápadný kvietok žltozelenej farby. Kvitnú iba veľké, staršie rastliny. Brečtan bol populárny v starovekom Grécku, kde sa ním ozdobovali slávni muži, básnici a víťazi v bojoch. Z jeho dreva sa vyrábali poháre na nápoje. Dokonca Rimania cez jeho pórovité drevo cedili víno. V stredoveku bol brečtan symbolom priateľstva.