Japonská centrálna banka rozširuje program nákupu aktív o 11 bil. JPY

TASR
30.10.2012 09:06

Japonská centrálna banka dnes rozhodla o rozšírení svojho programu nákupu dlhopisov o ďalších 11 biliónov jenov (107,12 miliardy eur). To znamená, že k uvoľneniu menovej politiky pristúpila už druhýkrát za necelé dva mesiace.

Japonská centrálna banka rozširuje program nákupu aktív o 11 bil. JPY
TASR

Cieľom je podpora ekonomiky a posilnenie japonského exportu. Celková hodnota programu nákupu aktív banky sa tak zvýšila na 91 biliónov jenov. Bank of Japan (BOJ) okrem toho rozhodla, že úrokové sadzby ponechá na nezmenenej úrovni v rozmedzí od 0 do 0,1 %, s čím sa vo všeobecnosti počítalo.

K podpore ekonomiky pristúpila v minulých dňoch aj japonská vláda, ktorá v piatok (26.10.) oznámila nový balík na posilnenie hospodárstva. Vláda premiéra Jošihika Nodu rozhodla, že ekonomiku podporí balíkom v celkovom objeme takmer 423 miliárd jenov. Financie plánuje investovať najmä do rekonštrukcie oblastí na severovýchode krajiny, ktoré minulý rok v marci zasiahlo zemetrasenie a následne aj vlny cunami. Ďalšie peniaze by mali smerovať do obnoviteľných zdrojov a na zvýšenie konkurencieschopnosti poľnohospodárstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok