Amerika bojuje so záplavami a počíta miliardové škody

TA3, SITA, TASR
31.10.2012 08:01

Počet obetí superbúrky Sandy stúpol na najmenej 45. Záchranné práce naďalej pokračovali, kým milióny obyvateľov pozdĺž východného pobrežia USA zostali bez dodávok energie či hromadnej dopravy. Napáchané škody sa odhadujú na desiatky miliárd dolárov.

Amerika bojuje so záplavami a počíta miliardové škody
SITA

Sandy vyčíňala aj v Kanade

09:30 Metro v New Yorku stále nepremáva, keďže jeho tunely zaplavila voda. Predpokladá sa, že premávať začne až o niekoľko dní. Manhattan je taktiež pod vodou, no finančné trhy na Wall Street by mali otvoriť ešte dnes. V uliciach Manhattanu namerali rekordnú výšku vody dosahujúcu 4,2 metra.

09:15 Tropická búrka Sandy, ktorá zasiahla východné pobrežie Spojených štátov a okrajovo aj priľahlé územie Kanady, si vyžiadala už najmenej 45 obetí na životoch. Smrteľné prípady v utorok hlásili predstavitelia štátov Connecticut, Maryland, New Jersey, New York, Pennsylvánia, Severná Karolína, Virgínia a Západná Virgínia.

Najhoršiu bilanciu má New York, kde guvernér Andrew Cuomo informoval o 23 mŕtvych, z ktorých najmenej 18 zahynulo priamo v metropole New York City. Celkový počet obetí búrky, ktorá bola až do pondelka hurikánom, tak prekročil stovku, keďže najmenej 67 ľudí v uplynulých dňoch zahynulo v krajinách Karibiku.

04:30 Medzinárodné letisko Johna F. Kennedyho a medzinárodné letisko Newark Liberty, dve z troch hlavných letísk v New Yorku, dnes v ranných hodinách miestneho času obnovia prevádzku v obmedzenom režime. Zatvorené zostane letisko LaGuardia, uvádza sa na webovej stránke správcov letísk New Yorku a New Jersey.

01:10 Počet obetí superbúrky Sandy stúpol na najmenej 40. Množstvo obetí zahynulo pod padajúcimi stromami. Starosta Michael Bloomberg uviedol, že len v New Yorku si superbúrka Sandy vyžiadala 18 obetí na životoch.

Búrka postupuje ďalej do vnútrozemia

Sandy búrka satelit (SITA).jpg

22:36 Americký prezident Barack Obama v stredu odcestuje do New Jersey, aby zhodnotil škody, ktoré spôsobila superbúrka Sandy. Oznámil to vo vyhlásení Biely dom.

Obama bude spolu s guvernérom New Jersey Chrisom Christiem hovoriť aj s miestnymi obyvateľmi a poďakuje sa tým, ktorí riskovali životy v záujme ochrany svojich komunít.

20:38 Búrka Sandy, ktorá zasiahla východné pobrežie Spojených štátov a okrajovo aj priľahlé územie Kanady, si od pondelka vyžiadala najmenej 32 obetí na životoch.

Smrteľné prípady v utorok hlásili predstavitelia štátov Connecticut, Maryland, New Jersey, New York, Pennsylvánia, Severná Karolína, Virgínia a Západná Virgínia ako aj polícia v kanadskom Toronte, kde letiace trosky usmrtili jednu ženu. Celkový počet obetí búrky, ktorá bola až do pondelka hurikánom sa tak priblížil k stovke, keďže najmenej 67 ľudí v uplynulých dňoch zahynulo v krajinách Karibiku.

22:11 Vyše 130-tisíc kanadských domácností a podnikov sa v utorok ocitlo bez elektriny v dôsledku búrky Sandy, ktorá ešte počas predošlého večera zasiahla územie pozdĺž hranice so Spojenými štátmi.

Vietor s rýchlosťou viac ako sto kilometrov za hodinu napáchal škody na elektrických vedeniach a budovách a podľa údajov polície si tiež vyžiadal život ženy, ktorú v Toronte usmrtil uvoľnený pútač.

16:15 Vodca pakistanskej militantnej skupiny, na ktorého vypísali USA odmenu desať miliónov dolárov, ponúkol dnes pomoc Američanom, postihnutým hurikánom Sandy.

Háfiz Muhammad Saíd tvrdí, že jeho organizácia Džamát-ud-Dava je pripravená poslať dobrovoľníkov, lieky a potraviny, ak jej to Spojené štáty umožnia. Saíd v písomnom stanovisku uviedol, že pomoc Američanom postihnutých búrkou je povinnosť moslimov, hoci naňho USA vypísali odmenu.

Háfiz Muhammad Saíd je známy ako zakladateľ organizácie Laškare tajjaba, ktorá je zodpovedná za útoky v indickom Bombaji v roku 2008, pri ktorých zahynulo približne 160 ľudí.

14:50 V dôsledku hurikánu je naďalej ochromený život aj v hlavnom meste USA, Washingtone. Metro, autobusy a ďalšia verejná doprava sú stále mimo prevádzky. Zásahové tímy musia najskôr zistiť rozsah škôd, uviedol dopravný úrad.

Federálne úrady, mestská správa, ako aj väčšina škôl ostali dnes ďalší deň zatvorené. Podľa prvých zistení sú škody v oblasti hlavného mesta pomerne malé s porovnaní s New Yorkom, ležiacim 350 kilometrov severovýchodne. Meteorológovia predpovedajú pre Washington a okolie postupne slabnúce nárazy vetra a ojedinelé sneženie.

www.jpg

12:30 Americký prezident vyhlásil štáty New York a Long Island za oblasti zasiahnuté veľkou prírodnou katastrofou. Vďaka tomu sa obyvateľstvo môže stať prijímateľom pomoci z federálnych zdrojov.

Očakáva sa, že hurikán Sandy zanechá materiálne škody za 10 až 20 miliárd dolárov. V oblasti zasiahnutej hurikánom sú prerušené dodávky energie, nefunguje doprava, štvrtina systému tunelov a chodieb newyorského metra je zaplavená vodou, nepracuje burza. Výrobu pozastavili mnohé firmy, vrátane rafinérií na východnom pobreží. Na letiskách v oblasti bolo zrušených 17.000 letov.

12:25 Superbúrka Sandy zoslabla. Pohybuje sa ďalej do vnútrozemia cez východ USA, stále by však mohla so sebou priniesť silný vietor a záplavy, uviedli meteorológovia.

Národné centrum pre hurikány oznámilo, že Sandy tiahne cez južnú Pennsylvániu sprevádzaná vetrom s rýchlosťou 105 kilometrov za hodinu, pričom vetry sily víchrice stále vyčíňajú nad väčšinou západného pobrežia.

11:50 Po prechode hurikánu sa v severnej časti štátu New Jersey pretrhla hrádza, v dôsledku čoho voda zaplavila tri mestá.

Mestá Moonachie, Little Ferry a Carlstadt, ležiace na severozápade metropolitnej oblasti New Yorku, sa ocitli pod vodou siahajúcou do výšky 1,2 až 1,5 metra.

"Sme v záchrannom režime," povedala zástupkyňa okresu Bergen Jeanne Barattová s tým, že príval vody mestá "zdevastoval". Dosiaľ sa neobjavili správy o obetiach na životoch.

11:20 Prerušiť prácu sa chystá americké ministerstvo obrany vo Washingtone, ako aj najväčšia americká základňa morskej pechoty Quantico v Severnej Virgínii a najväčšie laboratórium Národného úradu pre letectvo a vesmír Goddard Space Flight Center.

11:15 V New Yorku je zaplavená štvrtina metra. Voda prenikla do systému chodieb a tunelov, ktoré sú vybudované pod korytami riek v okolí Manhattanu.

Ako sa uvádza vo vyhlásení dopravnej spoločnosti, za 108 rokov prevádzky newyorského metra jeho zamestnanci ešte ani raz nečelili takej výzve ako teraz. Podľa odhadov odčerpávanie vody zo zaplaveného metra môže trvať dlho - od 14 hodín do štyroch dní.

Veľké materiálne škody sa očakávajú aj v autobusovej doprave, keďže voda zaplavila najmenej šesť veľkých podzemných autobusových garáží, ako aj na železnici v smere na Long Island.

Hurikán Sandy paralyzoval prakticky celú dopravu v New Yorku. Podľa jeho slov vo veľkomeste a okolí niet štvrte, ktorá by nebola zasiahnutá: všade sú popadané stromy, je prerušená dodávka elektrickej energie, sú zaplavené tunely, garáže i depá.

11:05 Desiatky domov zničil veľký požiar, ktorý vypukol v okrajovej štvrti New Yorku v čase, keď sa mestom v noci prehnala "superbúrka" Sandy s vetrom s rýchlosťou dosahujúcou takmer silu hurikánu. Požiar zachvátil štvrť Breezy Point, ležiacu na polostrove na južnom okraji mestského obvodu Queens.

Veľkú časť štvrte zaplavila voda, čo spolu so silným vetrom sťažovalo hasičom prácu. Obete dosiaľ nehlásili a príčina požiaru je predmetom vyšetrovania. Podľa oznámenia newyorského hasičského zboru na Twitteri oheň zničil najmenej 50 domov, pričom do skorého rána miestneho času stále nebol pod kontrolou.

o1.jpg
o2.jpg

10:45 Pozrite si výbuch v newyorskej elektrárni, pre ktorý sa Manhattan ocitol v tme.

10:35 Okolo polnoci východoamerického času sa stred búrky nachádzal pri Philadelphii, vietor dosahoval rýchlosť okolo 120 kilometrov za hodinu.

10:20 Hlavné mesto hazardu na východnom pobreží, Atlantic City, búrka zasiahla naplno. Záplavová voda sa valila ulicami, strhla časť slávnej drevenej promenády a pod vodou sa ocitlo až 70-80 percent územia mesta.

Hladina záplavovej vody siahala do výšky 2,5 metra. Všetky cesty vedúce do mesta boli uzatvorené a do Atlantic City nemohol nikto vojsť ani z neho odísť. Starosta Lorenzo Langford vyhlásil dnes ráno zákaz vychádzania.

ac.jpg

9:50 Výdatné dažde a ďalšie záplavy ostanú hrozbou v najbližších niekoľkých dňoch, keď sa bude Sandy presúvať do Pensylvánie a severne štátom New York.

Okolo polnoci východoamerického času sa stred búrky nachádzal pri Filadelfii, vietor dosahoval rýchlosť okolo 120 kilometrov za hodinu.

9:00 Evakuovaní ľudia oddychujú v útulku newyorského Červeného kríža.

9:45 Živel si vyžiadal už najmenej 16 obetí na životoch. Väčšina z nich, vrátane troch detí, zahynula pod vyvrátenými stromami.

eva.jpg

9:00 V New Yorku začína postupne opadať voda. Zaplavených je však stále mnoho ulíc aj časť metra.

8:45 Vrak známej repliky lode Bounty, ktorú hurikán potopil pri pobreží. Kapitán je stále nezvestný.

bounty.JPEG

8:40 Žena, ktorú zachránili z Atlantického oceánu pri pobreží USA po tom, ako skočila z potápajúcej sa lode Bounty do vôd rozbúrených hurikánom Sandy, zomrela.

8:25 Rekordne vysoká hladina morskej vody si vyžiadala vyhlásenie poplachu v jadrovej elektrárni Oyster Creek v americkom štáte New Jersey.

Americká Komisia pre jadrovú reguláciu varovala, že ďalšie stúpanie hladiny vody oceánu, súvisiace s vyčíňajúcim hurikánom Sandy, by mohlo spôsobiť poškodenie čerpacích zariadení, ktoré sa používajú na ochladzovanie uránových palivových článkov. Hovorca NRC však vo vyhlásení uviedol, že v priebehu niekoľkých hodín sa očakáva pozvoľné klesanie vody.

8:20 Záložný generátor v jednej z newyorských nemocníc v pondelok neskoro večer zlyhal a vynútil si sťahovanie vyše 200 pacientov, vrátane 20 bábätiek z jednotky intenzívnej starostlivosti o novorodencov. V tom čase už vyčíňala v meste superbúrka Sandy.

Väčšinu výpadkov elektriny na dolnom Manhattane, kde sa nemocnica Tisch nachádza, zapríčinil výbuch v elektrickej rozvodni, ktorá patrí elektrárňam Consolidated Edison. Nie je jasné, či explóziu vyvolali záplavy alebo lietajúce trosky.

8:00 Búrka už dorazila aj k Veľkým jazerám na stredozápade krajiny a zasiahla tiež územie Kanady. V Toronte zahynul jeden človek.

7:20 Takto v súčasnosti vyzerá pobrežná promenáda Atlantic City, ktorú preslávil seriál Boardwalk Empire. Mesto zasiahla búrka plnou silou.

s1.jpg

6:33 Superbúrka si na východe USA vyžiadala už najmenej 13 mŕtvych. Vyvracala stromy aj stĺpy elektrického vedenia. Obete na životoch hlásia zo štátov New York, New Jersey, Maryland, Pennsylvánia, Západná Virgínia a Severná Karolína. Väčšinu úmrtí spôsobili padajúce stromy. Jednu mŕtvu hlási aj kanadské Toronto.

Nočné zníženie kategórie na hybridnú búrku je čisto technickou záležitosťou - Národné hurikánové stredisko v Spojených štátoch k Sandy pristúpilo na základe zmeny tvaru a vnútornej teploty živlu. Jej veterná sila môže podľa meteorológov zasiahnuť viac ľudí a napáchať väčšie škody ako hurikán.

6:30 Pri newyorskom Manhattane vlny siahali do výšky takmer štyroch metrov. Záplavová voda uväznila v miestnej elektrárni spoločnosti Consolidated Edison 19 robotníkov. Jeden zo záchranárov povedal, že vnútri elektrárne došlo k výbuchu.

Pod vodou sa ocitla aj manhattanská finančná štvrť a tunely metra. Škody sa odhadujú na desať až dvadsať miliárd dolárov (približne 7,7-15 miliárd eur), napísala AP. V prípade správnosti predpokladu by sa Sandy stala jednou z najnákladnejších prírodných katastrof.

Silný vietor sprevádzajúci hybridnú búrku si vyžiadal jeden ľudský život aj v najväčšom kanadskom meste Toronto, kde padajúca značka na ulici zasiahla a zabila ženu.

brooklyn pod vodou.jpg
manhatan.jpg

01:30 Hurikán Sandy zoslabol počas približovania sa k pevnine v oblasti amerického štátu New Jersey na hybridnú búrku, informovalo v noci nadnes Národné hurikánové stredisko v Spojených štátoch. Búrka zoslabla v dôsledku studeného frontu, ktorý spôsobil sneženie v Západnej Virgínii.

00:08 Pobrežná stráž našla jedného z dvoch nezvestných členov posádky svetoznámej lode Bounty, ktorú v pondelok potopil hurikán Sandy pri pobreží amerického štátu Severná Karolína.

Nájdenú 42-ročnú Claudene Christian previezli do nemocnice, uviedol bezprostredne predstaviteľ pobrežnej stráže Mike Patterson. Pátranie po kapitánovi Bounty pokračuje.

21:30 Predstavitelia amerického mesta New York dnes nariadili, aby ľudia opustili vyššie poschodia budov v blízkosti výškového stavebného žeriava, ktorý sa čiastočne zrútil. Obrovský žeriav by podľa záchranárov mohol spadnúť úplne na zem.

Horné rameno žeriava sa uvoľnilo a knísalo sa vo vzduchu priamo nad 57. ulicou pri Central Parku. Úrady nehlásili žiadnych zranených, ale ulice z preventívnych dôvodov vyprázdnili.

02 zeriav.jpg

21:00 Šiesti občania Francúzska, po ktorých pátrala polícia s podozrením, že sa stratili v rozbúrenom mori počas plavby medzi karibskými ostrovmi Martinik a Dominika, sa prihlásili na polícii s tým, že sú v poriadku.

20:00 Svetoznámu loď Bounty opustila dnes jej posádka, plavidlo následne potopil hurikán Sandy pri americkom pobreží. Dvaja členovia posádky sú stále nezvestní, štrnástich zachránili a odviezli na leteckú základňu v Elizabeth City.

Plachetnicu Bounty - 400-tonovú repliku originálneho plavidla, použili v slávnom filme Vzbura na lodi Bounty z roku 1962, v hlavnej úlohe s Marlonom Brandom. Neskôr sa objavila aj v ďalších filmoch, naposledy v Pirátoch z Karibiku.

05 bounty.jpg

19:20 Hurikán opäť zosilnel. Sandy podľa aktuálnych údajov sprevádza vietor s najvyššou ustálenou rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu.

Guvernér štátu Maryland Martin O'Malley vyjadril presvedčenie, že niektorí obyvatelia blížiacu sa pohromu neprežijú. "Hurikán Sandy príde do Marylandu. Ovládne ho a bude ho bičovať dobrých 24 až 36 hodín," povedal O'Malley pred novinármi v štátnom koordinačnom stredisku. "Dni pred nami budú ťažké. Budú prípady, keď ľudia v tejto búrke zomrú a zahynú," varoval.

19:20 Na území celého Marylandu otvorili 23 núdzových nocľahární pre najohrozenejšie skupiny obyvateľov. Evakuácia sa týka aj obyvateľov niektorých častí New Yorku, kde ešte v nedeľu večer prestala premávať hromadná doprava. Zastavilo sa tiež obchodovanie na newyorskej akciovej burze, čo je prvý neplánovaný výpadok od teroristických útokov v roku 2001.

V štátoch Connecticut, Maryland, Massachusetts, Pennsylvánia, Virgínia a v hlavnom meste Washington vyhlásili stav ohrozenia.

Príchod hurikánu ochromil leteckú dopravu na celom východnom pobreží a postihnuté aerolínie varujú, že mimoriadna situácia bude trvať niekoľko dní. Rušenie doteraz postihlo okolo 11-tisíc vnútroštátnych i medzinárodných letov a ďalšie meškajú alebo ich museli odkloniť.

04 more.jpg

18:30 Obama je presvedčený o tom, že federálna i miestne vlády urobili všetko pre to, aby sa pripravili na príchod hurikánu Sandy na východné pobrežie USA.

Na mimoriadnej tlačovej konferencii v Bielom dome upozornil, že búrka zasiahne milióny ľudí. Vyzval Američanov, aby sledovali varovania úradov. Kľúčové je podľa Obamu zabezpečiť, aby verejnosť v súvislosti s prípravou na búrku sledovala varovania.

18:00 Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Mitt Romney zrušil svoje predvolebné akcie naplánované na pondelok a utorok.

Rozhodnutie znamená, že sa v pondelok neobjaví vo Wisconsine a posunul tiež predvolebnú kampaň naplánovanú na iných miestach na utorok, čím si skomplikoval posledné snahy o získanie nových voličov len týždeň pred voľbami.

01 obamov stab.jpg

14:30 Americký prezident prerušil svoju predvolebnú kampaň a namiesto Floridy si to radšej namieril späť do Bieleho domu. "Nebudem môcť viesť kampaň pravdepodobne zopár nasledujúcich dní," uviedol Obama.

Zrušiť musel aj predvolebné mítingy na ďalších miestach Spojených štátov vrátane Colorada. To je pritom označované za takzvaný nerozhodnutý štát, kde musí so svojím republikánskym rivalom Mittom Romneym viesť najostrejšiu kampaň.

Rozhovor so spolupracovníkom TA3 v USA Igorom Telekym

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok