Biden: V Kábule možno zostaneme dlhšie, zachránime všetkých Američanov

TA3 TASR
19.8.2021 07:28

Americký prezident Joe Biden v reakcii na najnovší vývoj vyhlásil, že je odhodlaný ponechať vojakov v Afganistane, až dokým neevakujú všetkých Američanov. A to aj v prípade, že by to znamenalo vojenskú prítomnosť aj po 31. auguste.

Chaos je nevyhnuteľný

Americkí vojaci nenechajú žiadneho spoluobčana napospas vyhrotenej situácii v Afganistane, a to ani vtedy, ak by to malo znamenať, že zostanú v Talibanom ovládanom Kábule dlhšie, než sa plánovalo. Vyhlásil to v stredu prezident USA Joe Biden, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Americkí lídri tvrdia, že sa pridržiavajú 31. augusta ako konečného termínu odchodu svojich posledných vojakov z Afganistanu a prenechajú moc víťaznému islamistickému hnutiu Taliban. Biden však po prvý raz naznačil, že americkí vojaci by tam mohli zostať dlhšie, ak sa nejakí Američania stále budú pokúšať utiecť z krajiny.

"Ak tam ešte budú americkí občania, zostaneme, aby sme ich všetkých dostali preč," uviedol Biden. Prezident ďalej upozornil, že "chaos", ktorý sprevádza panický odchod cudzincov a afganských spojencov z Kábulu, je nevyhnuteľný. "Neviem si predstaviť spôsob, ako sa odtiaľ dostať preč bez toho, aby nenastal chaos," povedal.

Jednoduchá voľba

Taliban momentálne stojí bokom a nebráni v činnosti americkým vojakom, ktorí prichádzajú na medzinárodné kábulské letisko na pomoc pri evakuácii. Militanti však majú úplnú kontrolu nad zvyškom mesta a rozhodujú, kto sa tam dostane, zatiaľ čo zahraničné sily majú veľmi obmedzenú schopnosť bezpečne manévrovať za hranicami letiska.

Biden v rozhovore pre stanicu ABC News dodal, že talibovia pomáhajú americkým silám pri odsune cudzích štátnych príslušníkov. "Spolupracujú, nechávajú amerických občanov odísť, rovnako ako zamestnancov veľvyslanectiev," uviedol šéf Bieleho domu s tým, že problémom sú iba Afganci, ktorí pracovali pre spojencov.

Prezident zároveň odmietol kritiku, že americké tajné služby v súvislosti s pádom Afganistanu pochybili. "Bola to jednoduchá voľba," vyhlásil šéf Bieleho domu. Podľa vlastných slov je presvedčený, že naplánovaný odchod americkej armády musí aj napriek kapitulácii Západom podporovanej afganskej vlády pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok