V exile zostať nechce. Afganský prezident rokuje o návrate domov

TA3 TASR
18.8.2021 20:58

Bývalý afganský prezident Ašraf Ghaní v stredu uviedol, že podporuje rozhovory medzi hnutím Taliban a bývalými najvyššími vládnymi predstaviteľmi. Podľa svojich slov rokuje o svojom návrate domov po tom, ako našiel útočisko v Spojených arabských emirátoch.

V exile zostať nechce. Afganský prezident rokuje o návrate domov
TASR/AP

"Podporujem vládnu iniciatívu prebiehajúcich rokovaní Abdulláha Abdulláha a bývalého prezidenta Hámida Karzaja. Želám si úspech tohto procesu," uviedol Ghaní vo videospráve. Bolo to jeho prvé vystúpenie po nedeľňajšom úteku z krajiny do SAE, keď metropolu Kábul obsadil Taliban, poznamenala agentúra AFP. "Zatiaľ som v emirátoch, aby sa zastavilo krviprelievanie a chaos," pokračoval exprezident s tým, že "nemá v úmysle" zostať v exile. "Aktuálne rokujem o návrate do Afganistanu," doplnil.

Vedúci predstavitelia Talibanu predtým uviedli, že "udelili milosť všetkým bývalým vládnym predstaviteľom", dodala AFP s odvolaním sa na americkú spoločnosť SITE Intelligence Group, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.

Ako predtým informovala agentúra DPA s odvolaním sa na zábery zverejnené na Twitteri, zástupcovia Talibanu sa stretli v stredu s predstaviteľmi ďalších politických síl Afganistanu. Zábery zachytávajú Karzaja s lídrom afganskej Najvyššej rady pre národné zmierenie Abdulláhom Abdulláhom na stretnutí s Anásom Hakkáním – vysokopostaveným predstaviteľom Talibanu a jedným z lídrov Skupiny Hakkáníovcov. Stretnutie sa podľa miestnych médií uskutočnilo v Abdulláhovom dome v Kábule. Obsah rozhovoru nie je známy. Hovorca Talibanu nedávno na tlačovej konferencii oznámil, že toto hnutie sa chce podeliť o moc s inými politickými zložkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok