V prípade vraždy maltskej novinárky obvinili magnáta. Hrozí mu doživotie

TA3 TASR
18.8.2021 19:12

Maltská generálna prokurátorka Victoria Buttigiegová požiadala v stredu o doživotné väzenie pre podnikateľa Yorgena Fenecha za údajné zorganizovanie vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorá otriasla ostrovnou krajinou v Stredozemnom mori pred štyrmi rokmi.

V prípade vraždy maltskej novinárky obvinili magnáta. Hrozí mu doživotie
TASR/AP

Čaká ho súd

Prokurátorka vzniesla formálne obvinenia proti Fenechovi, ktorého zatkli v novembri 2019, keď sa na svojej jachte pokúšal opustiť Maltu – obvinený je zo spolupáchateľstva na vražde a z trestného činu sprisahania. Vznesenie obvinenia znamená, že Fenech bude súdený. Za vraždu sa v prípade odsúdenia udeľuje na Malte doživotné väzenie a za trestný čin sprisahania od 20 do 30 rokov za mrežami. Fenech poprel spolupáchateľstvo a tvrdí, že je vo všetkých bodoch nevinný.

Caruanová Galiziová bola jednou z popredných investigatívnych novinárov v krajine. Zabili ju 16. októbra 2017 pri bombovom útoku na jej auto blízko jej domu. Vražda reportérky, ktorá odhaľovala korupciu, klientelizmus a špinavé praktiky medzi politickou a podnikateľskou elitou na Malte, vyvolala medzinárodné pobúrenie a protesty, ktoré nakoniec viedli k odstúpeniu premiéra Josepha Muscata.

Novinárka vyšetrovala spornú zmluvu

V období pred smrťou novinárka vyšetrovala mimoriadne spornú zmluvu na elektráreň, v ktorej bol Fenech jedným z hlavných akcionárov a riaditeľom. Neskôr sa ukázalo, že Fenech mal utajovanú spoločnosť v Dubaji s názvom 17 Black, ktorá mala posielať peniaze dvom spoločnostiam v Paname patriacim vtedajšiemu ministrovi energetiky Konradovi Mizzimu a vtedajšiemu šéfovi Muscatovej kancelárie Keithovi Schembrimu. Žiadne peniaze reálne poslané neboli.

Podľa vzneseného obvinenia Fenech požiadal svojho spolupracovníka, taxikára Melvina Theumu, aby najal troch zabijakov, ktorí mali dostať 150.000 eur za vraždu Caruanovej Galiziovej. Nájomní vrahovia pôvodne plánovali novinárku zastreliť ostreľovačskou puškou z opačnej strany údolia, keď sedela doma na gauči. Od plánu v poslednej chvíli upustili a namiesto toho si zvolili bombu nastraženú v jej aute. Odpálená bola o 14.58 h, údajne to urobil George Degiorgio prostredníctvom textovej správy zaslanej zo svojho člna.

Degiorgio a jeho brat Alfred čakajú na súdny proces práve za umiestnenie bomby. Tretí muž Vincent Muscat, ktorý nemá žiaden vzťah s bývalým premiérom, sa začiatkom tohto roka priznal a uväznili ho na 15 rokov. V samostatnom prípade bol Schembri v marci obvinený z prania špinavých peňazí a sprenevery.

Vyšetrovanie vraždy Caruanovej Galiziovej minulý mesiac dospelo k záveru, že maltský štát je zodpovedný za vytvorenie atmosféry beztrestnosti v krajine, ktorá umožnila zavraždenie novinárky – podieľal sa na tom dokonca aj personál premiérovho úradu a koordinoval očierňovanie a obťažovanie novinárky na internete. Premiér Robert Abela sa po záveroch vyšetrovania ospravedlnil rodine Caruanovej Galiziovej a prisľúbil, že zrealizuje všetky jeho odporúčania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok