Afganci, ktorí študovali na našich univerzitách, žiadajú o pomoc. Obrátili sa na ministerstvo vnútra

TA3 TASR
18.8.2021 17:25

S individuálnou žiadosťou o pomoc pre seba a svoje rodiny v Afganistane sa na Slovensko za posledný týždeň zatiaľ obrátili bývalí študenti slovenských univerzít. Pre TASR to uviedla Lucia Hurajtová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR. Doplnila, že pre migračný úrad ministerstva vnútra sa proces prijatia začína až ich príchodom na Slovensko.

Afganistan zranený prevoz transport auto 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Súčasné prijímané opatrenia sú v tejto chvíli záležitosťou rezortov obrany (preprava) a zahraničia (koordinácia postupu s členskými štátmi EÚ)," priblížila Hurajtová. Slovenská republika v Afganistane nemá svoj zastupiteľský úrad. Ako vysvetlila Hurajtová, monitoring sa teda okrem bežného mediálneho spravodajstva uskutočňuje štandardnou formou monitoringu spravodajstva zo zdrojov ministerstva zahraničných vecí a podľa oprávnenia pre nakladanie s utajovanými skutočnosťami aj zo zdrojov spravodajských služieb.

Pripravenosť Slovenska na vlnu migrácie je podľa rezortu komplexnejšou otázkou, ktorá má niekoľko rovín. "Politickú, v ktorej sme zatiaľ deklarovali pomoc desiatim osobám, procesno-kapacitnú, ekonomickú a spoločenskú," poznamenala Hurajtová.

Od začiatku roka do 17. augusta bolo podľa MV na území SR podaných 213 žiadostí o udelenie azylu, z toho 38 z Afganistanu. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok na utorkovej tlačovej konferencii na otázku o počte obyvateľov Afganistanu, ktorých je SR ochotná prijať, povedal, že osobne je za viac veľkorysosti. "Nevychádzam z toho, že číslo desať je vytesané do kameňa," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok