Poľsko vyslalo pre prílev migrantov na hranice s Bieloruskom stovky vojakov

TA3 TASR
18.8.2021 16:52

Poľsko vyslalo na svoje hranice s Bieloruskom stovky vojakov, ktorí majú príslušníkom pohraničnej stráže pomôcť zvládať prílev migrantov prichádzajúcich spoza schengenských hraníc.

Podľa poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka je do tejto operácie zapojených vyše 900 vojakov. Ako uvádza AP, väčšina migrantov, ktorí sa pokúšajú prekročiť poľské hranice, pochádza z Iránu.

Námestník poľského ministra vnútra Paweł Szefernaker v utorok večer na Twitteri informoval, že pohraničnú stráž na hraniciach s Bieloruskom už týždeň podporuje tisíc vojakov poľskej armády.

Poľské ministerstvo vnútra v stredu oznámilo, že v auguste sa hranice z Bieloruska pokúsilo nezákonne prekročiť 2100 osôb. Úrady v tom zabránili 1342 ľuďom.

Nástroj hybridnej vojny

Poľsko podobne ako Litva a ďalšie pobaltské krajiny tvrdí, že bieloruský autoritatívny prezident Alexandr Lukašenko zámerne podporuje nelegálnu migráciu do Európskej únie. Tieto krajiny Lukašenka obviňujú, že migrantov používa ako "nástroj hybridnej vojny". Z jeho strany ide podľa nich o odvetu za sankcie únie uvalené na Minsk a za ich podporu bieloruskej opozície.

Litva bola prvou krajinou, ktorá evidovala zvýšený počet migrantov pokúšajúcich dostať sa na jej územie. O rovnakom probléme nedávno informovalo aj Poľsko, pripomína AP.

Lukašenko zneužíva migrantov

Poľský premiér Mateusz Morawiecki obvinil Bielorusko z "vydierania" v spojitosti so skupinou migrantov na hraniciach medzi týmito dvoma krajinami. Poľsko podľa jeho slov týchto migrantov na svoje územie nepustí. Informovala o tom agentúra AFP.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko podľa Morawieckeho týchto migrantov "zneužíva" a núti Poľsko, aby ich prijalo.

Skupina migrantov sa nachádza v provizórnom zariadení neďaleko dediny Usnarz Górny na severovýchode krajiny, píše AFP. Migranti sú podľa námestníka poľského ministra vnútra Macieja Wasika na "bieloruskej strane" a hranice sú "uzavreté".

Spomínané osoby sa v tejto oblasti nachádzajú už niekoľko dní a poľské úrady im poskytujú jedlo, píše AFP s odvolaním sa na televíziu TVN 24.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok