Droba vytočil Kuffu vyvesením dúhovej vlajky

TASR
29.10.2012 21:08

Dúhová vlajka symbolizujúca homosexuálov rozvášnila v závere deviateho rokovacieho dňa ôsmej schôdze Národnej rady SR poslancov, ktorí riešia otázku registrovaných partnerstiev pre osoby rovnakého pohlavia. Do sporu sa dostali liberáli a OĽaNO.

Droba vytočil Kuffu vyvesením dúhovej vlajky
SITA

Nepokoj v rokovacej sále vyvolal poslanec SaS Juraj Droba, ktorý pred svojím vystúpením k návrhu SaS na zavedenie registrovaných partnerstiev uviazal na rečnícky pult dúhovú vlajku. To okamžite rozrušilo poslancov OĽaNO, najmä Štefana Kuffu. Ten ešte predtým v pléne vyhlásil, že by sa bál prijať krv od homosexuála.

Podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) Kuffu upozornila, aby nevykrikoval, a pripomenula mu, že keď boli v pléne kadejaké nápisy, to mu neprekážalo. Po neustávajúcich Kuffových námietkach Zmajkovičová odporučila Drobovi zvesiť vlajku z pultu, kde zakrývala nápis Národná rada SR. Droba poslúchol, vlajku si prehodil cez seba.

Ani to sa však Kuffovi nepáčilo a pokračoval vo svojich výhradách, čím neustále prerušoval vystúpenie liberála Drobu. "Dajte to preč!" kričal Kuffa. "Nedám, je to symbol, ktorému verím a ktorý uznávam. A už ma nechaj rozprávať, celú prvú stranu si mi prekvákal," reagoval Droba. Liberál je na vlajku hrdý a myslí si, že do rokovacej sály patrí viac ako odborárske logo.

Obyčajný poslanec si nedal povedať a stále protestoval, zakročiť musela opäť Zmajkovičová. "Nechajte tu slobodu," vyzvala Kuffu podpredsedníčka parlamentu. Pripomenula mu zároveň, že jeho kolega Igor Hraško skladal poslanecký sľub v kroji a bolo to v poriadku. Kuffa aj KDH následne odišli z pléna.

Kuffa sa nedávno dostal do povedomia verejnosti vyhláseniami o homosexuáloch. "Nechať chorých ľudí behať po uliciach a nechať ich bez pomoci je veľmi vážna chyba," povedal v máji Kuffa. Pripomenul vtedy, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kedysi homosexualitu zaradila medzi duševné choroby. Droba dnes opätovne zdôraznil, že homosexualita nie je choroba, a prihováral sa za zavedenie registrovaných partnerstiev.

Liberáli sa dnes nedostali do konfliktu s OĽaNO prvýkrát. Spor vyvolali okrem registrovaných partnerstiev aj bezplatné dobrovoľné sterilizácie. Poslanci dnes rozoberali iba tieto dve témy. Otázku registrovaných partnerstiev ešte neukončili, vrátia sa k nej v utorok 30. októbra. So svojím prejavom bude pokračovať kresťanský demokrat Marián Kvasnička a po ňom na vystúpenie čakajú ešte traja rečníci. Následne budú mať poslanci možnosť prihlásiť sa do rozpravy ústne.

Po skončení debaty by mala podľa dohody prísť trojica noviel zákona o priestupkoch. SDKÚ-DS chce napríklad znížiť vekovú hranicu zodpovednosti za priestupky z 15 na 14 rokov, OĽaNO chce zase rozšíriť pravidlá súčasného nočného pokoja aj na nedele a sviatky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok