Paška dostal väčšie právomoci

SITA
29.10.2012 20:56

Predseda parlamentu získa väčšie právomoci. Vyplýva to z novely zákona o rokovacom poriadku, ktorú dnes schválila národná rada. Po novom dostane predseda parlamentu možnosť navrhnúť zaradenie nového bodu do programu prebiehajúcej schôdze parlamentu.

Paška dostal väčšie právomoci
SITA

Právna norma, ktorú vypracovali zákonodarcovia za Smer-SD Jana Laššáková, Renáta Zmajkovičová a Róbert Madej, reaguje na skutočnosť, že 83 poslancov za Smer-SD nemá možnosť využiť ustanovenia rokovacieho poriadku. Smer-SD po formálnej stránke nemôže žiadať o zaradenie nového bodu do programu aktuálneho rokovania i napriek väčšine v parlamente, keďže s tým musia súhlasiť tri poslanecké kluby.

Rokovací poriadok parlamentu totiž nepočítal s možnou jednofarebnou vládou a tak definuje, že nový bod do programu schôdze môže plénum zaradiť iba na návrh troch poslaneckých klubov. Po novom to bude môcť navrhnúť aj predseda parlamentu.

Po dohode všetkých parlamentných strán sa z návrhu novely vypustilo ustanovenie, ktoré predsedovi parlamentu dávalo právo navrhnúť skrátenie a ukončenie rozpravy. Zostáva tak platiť súčasné znenie, podľa ktorého to môžu navrhnúť minimálne dva poslanecké kluby. Právna norma by po podpísaní prezidentom mala nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia v zbierke zákonov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok