Tymošenková začala protestnú hladovku

TA3
29.10.2012 20:54

Väznená ukrajinská opozičná líderka Julija Tymošenková v pondelok oznámila, že začína držať hladovku. Chce tak protestovať proti manipuláciám počas parlamentných volieb, v ktorých si vládna strana zabezpečila jednoznačné víťazstvo.

Tymošenková začala protestnú hladovku
SITA

"Oznamujem hladovku, aby som tak protestovala proti falšovaniu volieb," prečítal stanovisko expremiérky pred nemocnicou, v ktorej sa lieči z problémov s chrbticou, jej advokát Serhij Vlasenko. Podľa jeho slov Tymošenková od pondelňajšieho popoludnia pije iba vodu.

Ukrajinská vládna Strana regiónov sa v pondelok vyhlásila za víťaza volieb. Podľa čiastkových výsledkov jej dalo hlas 34,2 percenta voličov a udržala si tak pohodlný náskok pred opozičnou koalíciou uväznenej expremiérky, ktorá získala 22,5 percenta. Ukrajinskí pozorovatelia však vyhlásili, že volebný proces poznamenali prípady manipulácií vrátane kupovania hlasov.

To potvrdili aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), podľa ktorých demokracia na Ukrajine utrpela v parlamentných voľbách "porážku". Nezvyčajne ostrá správa OBSE uvádza, že voľby do parlamentu charakterizovalo zneužívanie administratívnych zdrojov, nedostatočná transparentnosť financovania kampane a strán a nevyvážené pokrytie médiami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok