Počet nakazených v Izraeli stúpa. Ľudia sa musia opäť preukazovať zelenými pasmi

TA3 TASR
18.8.2021 11:57

V Izraeli je potrebné sa od stredy preukazovať zeleným pasom v takmer všetkých oblastiach verejného života. Dôvodom je prudko stúpajúci počet osôb nakazených koronavírusom. Výnimka z covidpasu platí na bohoslužbách, na ktorých sa nezúčastňuje viac než 50 osôb. Testy sú zadarmo pre deti do 12 rokov. Staršie osoby si testy musia hradiť sami.

Očkovanie Izrael 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Preukazovať sa musia aj deti

Všetci ľudia, vrátane detí od troch rokov, musia preukaz o zaočkovaní proti covidu, negatívnom výsledku testu či prekonaní ochorenia predložiť na športových a kultúrnych podujatiach, vo fitnescentrách, múzeách, reštauráciách, na univerzitách či konferenciách, približuje agentúra DPA. 

Vo všetkých vnútorných priestoroch okrem vlastného príbytku platí povinnosť nosiť rúška. Nutné je nosiť ich aj vonku, a to na zhromaždeniach s účasťou od 100 osôb. Na podujatiach konajúcich sa vo vnútorných sálach je povolených 400 účastníkov a vonku najviac 500. Súkromné stretnutia sú obmedzené na 50 ľudí vo vnútri a na 100 na čerstvom vzduchu. Hromadné akcie bez sedenia v uzavretých priestoroch sú limitované na najviac 1000 návštevníkov a vonkajšie na maximálne 5000. V zásade platí, že je možné obsadiť 75 percent kapacity.

Izraelská vláda chce týmito opatreniami zabrániť zavedeniu prípadného lockdownu v septembri počas židovských tzv. vysokých sviatkov, teda Nového roku (Roš ha-šana, 6.–8. septembra 2021) a Dňa zmierenia (Jom kipur, 15.–16. septembra 2021).

V utorok hlásilo izraelské ministerstvo zdravotníctva za uplynulých 24 hodín 8726 novoinfikovaných, čo je najviac za vyše pol roka. Zo zhruba 9,4 miliónov Izraelčanov je oboma dávkami vakcíny zaočkovaných viac ako 58 percent. Vyše milióna obyvateľov krajiny dostalo už aj tretiu, podpornú očkovaciu dávku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok