Taliban postupne predstaví svojich vodcov, ktorí žili desaťročia v anonymite

TA3 ČTK
18.8.2021 09:56

Afganské radikálne islamistické hnutie Taliban uviedlo, že jeho vodcovia, ktorí žili uplynulé dve desaťročia prevažne v anonymite, sa postupne predstavia svetu. Agentúre Reuters to potvrdil nemenovaný predstaviteľ hnutia.

Taliban postupne predstaví svojich vodcov, ktorí žili desaťročia v anonymite
TASR/AP

"Svet pomaly a postupne zbadá nášho vodcu, neostane tieň tajností," uviedol činiteľ hnutia Taliban, ktoré po nedeľňajšom obsadení hlavného mesta Kábulu fakticky prevzalo moc v Afganistane. Predstaviteľ ďalej uviedol, že členovia hnutia nemajú oslavovať svoje úspešné ťaženie na znamenie nadradenosti. Víťazstvo podľa neho patrí Afganistanu.

Civilisti podľa činiteľa musia odovzdať zbrane a muníciu určeným členom Talibanu. V rozhovore s agentúrou Reuters dodal, že akékoľvek sťažnosti civilistov voči správaniu Talibov budú bezodkladne vyšetrené. Členovia hnutia podľa neho takisto naviažu dialóg s bývalými vládnymi úradníkmi, aby sa títo ľudia cítili v bezpečí.

Už v utorok vyhlásil Taliban amnestiu pre všetkých štátnych úradníkov a vyzval ich, aby sa vrátili do práce. Oznámil tiež, že sa nemieni mstiť a že v bezpečí sú vojaci, úradníci, cudzinci i ženy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok