EXKLUZÍVNY ROZHOVOR: Takáčovec Zeman žiada v Chorvátsku o azyl

TA3
17.8.2021 13:23

Mateja Zemana spolu s Petrom Petrovom obvinil Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra pre trestné činy krivej prísahy a krivej výpovede a marenia spravodlivosti. Kým Petrov už skončil v rukách polície, Zeman sa nachádza v Chorvátsku, kde žiada o politický azyl. Zásah, pri ktorom mal byť zadržaný, prerušil policajný prezident.

Akciu, ktorú viedla Diana Santusová, zastavil policajný prezident Peter Kovařík. Tento zásah bol zameraný na Csabu Dömötöra, Mateja Zemana a Petra Petrova, Po zásahu policajného prezidenta sa však podarilo zadržať len Dömötöra. Po Zemanovi a Petrovovi bolo vyhlásené pátranie. Petrova NAKA nakoniec zadržala a Špecializovaný trestný súd v Pezinku ho vzal do väzby.

Na slobode tak ostáva posledný menovaný, takáčovec Matej Zeman, s ktorým sa nám podarilo exkluzívne spojiť. K obvineniu sa nechce aktuálne vyjadrovať, keďže stále prebieha vyšetrovanie. Priznal, že podal voči obvineniu sťažnosť. "Do dnešného dňa nerozhodol prokurátor o našej sťažnosti," uviedol Zeman. 

Momentálne sa podľa vlastných slov nachádza na dovolenke v Chorvátsku, "ktorú som avízoval od 5. 7. do 5. 9. na všetky patričné úrady, či už OČTK a súdom a všetkým potrebným". Nevie si vysvetliť, prečo sa ocitol v pátracej databáze. Tvrdí, že vyšetrovateľ a prokurátor nereagujú na ich žiadosti, ani ich nechcú pustiť do spisu. Vypovedať mal aj na súde s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, z ktorého sa však ospravedlnil. 

Tvrdí, že pred nikým neutekal

"Komunikujem so všetkými, som na svojom čísle, na ktoré ste sa mi dovolali, takže nerozumiem niektorým veciam, ktoré sa dejú, ktoré sú medializované a ktoré sú trošku skresľované," hovorí Zeman. Podľa neho jeho právny zástupca žiada o výsluch, no nedostali žiadnu reakciu. 

V pondelok naňho vydali národný zatykač. Na otázku, či sa plánuje vrátiť na Slovensko, odpovedal, že sa aktuálne nachádza v Chorvátsku. "Na základe politického tlaku na moju osobu, moju rodinu a úprimne z obavy o svoj život som sa rozhodol požiadať Chorvátsku republiku o politický azyl," dodal s tým, že do azylového procesu bol zaradený 13. augusta a momentálne preto nemôže z Chorvátska vycestovať. Výsluch by chcel absolvovať prostredníctvom telemostu. 

Vyjadril sa aj k zásahu, ktorý prerušil policajný prezident a pri ktorom mal byť zadržaný. "V utorok 20. 7. som sa nenachádzal v Bratislave, čiže ja som pred nikým neutekal," hovorí Zeman.

Viac sa dozviete v exkluzívnom rozhovore s Matejom Zemanom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok