USA naznačili, kedy by uznali vládu Talibanu. Majú niekoľko podmienok

TA3 TASR
17.8.2021 07:35

Spojené štáty v pondelok oznámili, že vládu hnutia Taliban v Afganistane uznajú, len ak bude rešpektovať práva žien a bude sa držať bokom od extrémistických organizácií ako al-Káida.

Letisko je nádejou, ako uniknúť pred Talibanom. V chaose však zahynulo už niekoľko ľudí
TASR/AP

"Pokiaľ ide o náš postoj k akejkoľvek budúcej vláde v Afganistane, určite bude závisieť od krokov tej vlády. Bude závisieť od krokov Talibanu," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price novinárom, keď sa ho spýtali na uznanie vlády. 

Vedú rozhovory s povstalcami

"Budúca afganská vláda, ktorá dodržiava základné práva svojho ľudu, ktorá neukrýva teroristov a ktorá chráni základné práva polovice svojich obyvateľov - teda žien a dievčat, to je vláda, s ktorou budeme môcť spolupracovať," dodal hovorca. Povedal tiež, že vyjednávač USA o Afganistane Zalmay Khalilzad je stále v diplomatickom sídle Talibanu v Katare a že americkí predstavitelia vedú rozhovory s povstalcami z Talibanu v tomto štáte v Perzskom zálive.

Taliban obsadil v nedeľu afganské hlavné mesto Kábul prekvapujúcu ľahko a zvrhol vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a NATO. Túto podporu americký prezident Joe Biden ukončil.

Fundamentalistické islamské hnutie Taliban vládlo v krajine už v rokoch 1996-2001 a zaviedlo vtedy tvrdé pravidlá pre ženy. Napríklad zakázalo vzdelávanie dievčat. Vládu Talibanu ukončila americká invázia, ktorá sa uskutočnila po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001, spáchaných členmi teroristickej siete al-Káida. Tá mala v tom čase útočisko práve v Afganistane za vlády Talibanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok