Lavrov telefonoval s Blinkenom, hovorili o situácii v Afganistane

TA3 TASR
16.8.2021 20:32

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok telefonoval so svojím náprotivkom z USA Antonym Blinkenom. Hovorili o situácii v Afganistane po tom, ako sa metropoly Kábul zmocnilo hnutie Taliban.

Lavrov telefonoval s Blinkenom, hovorili o situácii v Afganistane
TASR/AP (ilu)

Lavrov a Blinken sa dohodli na tom, že budú pokračovať v spoločných rokovaniach s Čínou, Pakistanom, OSN a ďalšími krajinami s cieľom pomôcť dialógu v Afganistane. 

"Sergej Lavrov informoval kolegu o tom, ako Rusko hodnotí situáciu, aj o kontaktoch ruského veľvyslanectva s predstaviteľmi všetkých hlavných politických síl v Afganistane v záujme zabezpečenia stability a právneho poriadku (v krajine)," píše sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie, podľa ktorého Blinken informoval Lavrova o "krokoch, ktoré prijíma americká administratíva v súvislosti s evakuáciou pracovníkov veľvyslanectva USA v Kábule, a o riešení neodkladných humanitárnych úloh".

O situácii v Afganistane Lavrov v pondelok v telefonickom rozhovore diskutoval aj s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom I.

Afganské militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok