Skákanie cez švihadlo si zamilujete: Za minimum času spálite maximum kalórii

TA3/zm
16.8.2021 16:00

Ako deti sme túto aktivitu robili bežne. Skákanie cez švihadlo vám možno v dospelosti príde infantilné, ale je to perfektný pohyb na spaľovanie kalórii. Aké sú jeho ďalšie výhody, prečo by ste sa mali k švihadlu vrátiť?

Skákanie cez švihadlo si zamilujete: Za minimum času spálite maximum kalórii
Pexels/Pavel Danilyuk

Dajte švihadlu druhú šancu a vráťte sa do čias telesnej výchovy. S touto športovou pomôckou spálite oveľa viac kalórii než by ste si mysleli. Navyše, tento typ cvičenia zvládnete aj sama doma a veľa miesta vám nezaberie ani nástroj, ani samotný workout. Švihadlo je skrátka ideálne pre ženy, ktoré chcú cvičiť v domácich podmienkach.

Švihadlo používajú aj vrcholoví športovci, je napríklad bežnou „zahrievačkou“ boxerov či ľudí cvičiacich crossfit. A obľúbite si ho i vy.  

Výber a nastavenie švihadla

Pri toľkom množstve športových pomôcok je na úvod dobré zorientovať sa, aký typ švihadla si máte vybrať, aby vám vyhovoval. Pre začiatočníkov sú ideálne plastové verzie, ktorých švihnutie pri nepodarenom preskoku dokonca ani tak nebolí. Tým že sú ľahké, sú zároveň aj pomalé, čo v začiatkoch tréningu oceníte. Klasické pletené švihadlá, aké si pamätáme z detstva, sú tiež v poriadku, ale sú o niečo rýchlejšie.

Ženské ruky potrebujú aj menšie rukoväte. Ideálna veľkosť sa počíta podľa dĺžky otvorenej dlane od končekov prstov po zápästie.

Čo sa týka dĺžky, mali by ste si stúpnuť doprostred a rukoväte by vám mali siahať pod pazuchy. Zlá dĺžka ovplyvňuje aj kvalitu a techniku skákania, takže tento faktor nepodceňujte. Pre rýchlejšiu orientáciu – ženy pod 150 cm potrebujú švihadlo s dĺžkou 2,1 m. Ak máte od 160 do 170 cm, siahnite po dĺžke 2,5 metra. Ak ste ešte vyššia, poobzerajte sa po variante 2,75 metra.

Ženské ruky potrebujú aj menšie rukoväte. Ideálna veľkosť sa počíta podľa dĺžky otvorenej dlane od končekov prstov po zápästie.

Skákanie cez švihadlo Pexels/Tima Miroshnichenko

Spálené kalórie

Ak je toto cesta, ktorou sa chcete vydať kvôli chudnutiu, presvedčia vás nasledovné čísla. Za hodinu skákania spálite až 700 kilokalórii. Nemusíte však otročiť rovných 60 minút. Keď si prepočítate, že by ste denne, teda myslíme 5x do týždňa, tomuto športu venovali pol hodinku, za týždeň je to 1750 kilokalórii a to je už poriadna výzva. Z pohľadu tuku je to úbytok necelých 200 gramov týždenne. A pri počte na kilogramy ste po roku pravidelného cvičenia o 9 kíl ľahšie.

Štúdia uvedená v odbornom časopise Journal of Pediatric Endocrinology and Metabolism priniesla skvelé výsledky na mladých ženách. Po 12 týždňoch tréningu so švihadlom mali v páse o niekoľko centimetrov menej, znížil sa im podiel telesného tuku a pozitívne zmeny mali i na zdraví. Napríklad nižší krvný tlak i inzulín v krvi.

Švihadlo je skvelý kardiotréning, ale dokážete si s ním vyrysovať aj svaly. Stačí pohľadať na internete ukážkové workout videá, investovať pár eur do tejto pomôcky a pustiť sa do boja.       

Skákanie cez švihadlo 5x do týždňa znamená z pohľadu tuku úbytok necelých 200 gramov týždenne. A pri počte na kilogramy ste po roku pravidelného cvičenia o 9 kíl ľahšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok